Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Το παρόν έδωσε η Ομοσπονδία την Κυριακή 30/5/2021 στο Σχίνο, στην αρχική συντονιστική συνάντηση Συλλόγων, Σωματίων, Συλλογικοτήτων

Το παρόν έδωσε η Ομοσπονδία την Κυριακή 30/5/2021 στο Cariocas Beach Bar (παραλία Αγ. Σωτήρας) στο Σχίνο , όπου πραγματοποιήθηκε η αρχική συντονιστική συνάντηση Συλλόγων, Σωματίων, Συλλογικοτήτων, για την οργάνωση στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της φωτιάς στα Γεράνεια Όρη από τους δύο Δήμους Λουτρακίου και Μεγαρέων. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει ανοιχτή συνάντηση με καλεσμένους και από τις δύο πλευρές τους Δημάρχους και Αντιδημάρχους Λουτρακίου και Μεγάρων, Αντιπεριφερειάρχες, Πυροσβεστική, Δασαρχεία κλπ

Ο Πρόεδρος κ. Σαρέλας Δ. και ο Αντιπρόεδρος κ.Μενελάου Μ. ευχαρίστησαν τους πυροσβέστες και τις εθελοντικές ομάδες για την προσφορά τους επισημαίνοντας, ότι οι εθελοντές πρέπει να μας έχουν στο πλευρό τους για την στήριξη του έργου τους, αλλά χρειάζονται και ιδιαίτερη στήριξη από τον Δήμο για την κάλυψη των αναγκών τους κατά το διάστημα που συμμετέχουν στην αντιπυρική προστασία.

Περιέγραψαν την κατάσταση που βιώνουν οι κάτοικοι τις περιοχής, οι οποίοι συνεχίζουν κυριολεκτικά να βλέπουν τη μία καταστροφή να διαδέχεται την άλλη, συνεχίζοντας να ζουν με το φόβο και την αγωνία, για τη ζωή τους και το βιός τους, αφού η καταστροφή αυτών των ημερών, διαδέχεται μια σειρά άλλες καταστροφές όπως την πυρκαγιά (πάλι στα Γεράνεια Όρη) και τις πλημμύρες στην Κινέτα που ζήσαμε τα τελευταία 3 χρόνια,

Αναφορά έγινε και στον περιβαλλοντικό νόμο που ψηφίστηκε εν μέσω πανδημίας, δίνοντας νέες διευκολύνσεις για επενδύσεις σε δάση, δασικές εκτάσεις ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές που είναι χαρακτηρισμένες ως Νatura ζητώντας να καταργηθεί. Και με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστεί η ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών και στο πλαίσιό της να γίνει ριζική αλλαγή στον αντιπυρικό σχεδιασμό με κύριο βάρος στην πρόληψη και την οργάνωση των επίγειων δυνάμεων πρόληψης και κατάσβεσης παίρνοντας άμεσα όλα τα ειδικά μέτρα προστασίας για δάση και δασικές εκτάσεις που βρίσκονται κοντά σε οικισμούς.

Στην συνέχεια θέσαμε το θέμα της άμεσης καταγραφής των καταστροφών σε κατοικίες, βοηθητικούς χώρους, κτήματα κ.α. περιουσιακά στοιχεία των κατοίκων της περιοχής ώστε άμεσα να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς.

Καθώς και την ανάγκη να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα που απαιτούνται για την αποκατάσταση των καταστροφών, αλλά και για την προστασία της ζωής και των περιουσιών με άμεσα μετρά ανάσχεσης πλημμυρών (κορμοδέματα και κορμοφράγματα) όσο και με τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης για να αποφευχθεί νέα καταστροφή το χειμώνα.

Τέλος σταθήκαμε στην απαραίτητη στελέχωση με το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας με άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, καθώς και την ενίσχυση των αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα.