Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Συνάντηση ενημέρωσης της Ομοσπονδίας με τον κ. Αθ. Γκίκα Μ.Sc. Δασολόγο – Περιβαλλοντολόγο

Στο Δασο-τεχνικό του γραφείο στην Κόρινθο, συναντήσαμε στις 9/2 τον κ Γκίκα, αξιοποιώντας ανταπόδοση επισκέψεως του, στο γραφείο της Ομοσπονδίας, σε προηγούμενο χρόνο, συζητώντας θέματα της περιοχής.

Αυτή τη φορά ο Προέδρος της Ομοσπονδίας κ Σαρέλας και ο Αντιπρόεδρος κ. Μενελάου, συζήτησαν για τους Δασικούς χάρτες της περιοχής μας με τον κ Γκίκα, βάζοντας την υψηλή τεχνογνωσία και την πολυετή εμπειρία του στην επίλυση θεμάτων Δασολογικού χαρακτήρα στην φαρέτρα της Ομοσπονδίας.

Αφού μας ευχαρίστησε θερμά για την επίσκεψη, άκουσε προσεχτικά τις ανησυχίες μας, αλλά και την αισιοδοξία και επιμονή μας ώστε να μπει τέλος στην ομηρία των οικιστών.

Στη συνέχεια, ο κ. Γκίκας αναφέρθηκε στη νομοθεσία και στην σωστή ερμηνεία, που πρέπει να δοθεί.

Για τους Δασικούς χάρτες, μας είπε ότι είναι οριστική η καταγραφή και η οριοθέτηση των Δασών και των Δασικών εκτάσεων, στο πλαίσιο της Δασικής νομοθεσίας σε ενιαία χαρτογραφικά υπόβαθρα του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Το περιεχόμενο του Δασικού Χάρτη αναφέρεται στον χαρακτήρα των εκτάσεων (δασικός/χορτολιβαδικός ή μη), ο οποίος καθορίζεται συνδυαστικά από την μορφή που είχε στο παρελθόν και από την μορφή που έχει σήμερα.

Συνέπεια αυτών: Ότι είναι πράσινο (όταν περάσουν οι προθεσμίες) θα είναι Δασικό.

Για αυτό, πρέπει να γίνουν αντιρρήσεις, για περιπτώσεις που κινούνται στην πράσινη γραμμή, ή στις πρώην οικιστικές πυκνώσεις, σαν πρώτο βήμα.

Κατόπιν υπάρχουν περιπτώσεις, όπου θα ελεγχθούν από την περιφερειακή ενότητα, στο κατά πόσο μπορεί να δημιουργηθεί ένα άτυπο σχέδιο πόλης, με ένα πλαίσιο που θα φτιαχτεί σαν δεύτερο βήμα.

Το πρώτο βήμα θα γίνει μέσα στους τρεις μήνες, ενώ το δεύτερο μέσα στους έξι.

Η αντίρρηση περιλαμβάνει μια διαδικασία, που γίνεται ηλεκτρονικά, είναι ατομική και μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε. Απαιτεί όμως γνώση για να επιβεβαιωθεί η θέση του ακινήτου (οικία, ή κτήμα).

Τέλος, αναφερόμενος στο θέμα του πολεοδομικού, μας ξεκαθάρισε ότι δυο είναι τα θέματα που απασχολούν τους οικιστές. Το πολεοδομικό, που είναι λυμένο με τις τακτοποιήσεις και το Δασικό, που πάει να λυθεί τώρα.

Εκεί λοιπόν, επικεντρωνόμαστε και εμείς σαν Ομοσπονδία. Αυτό ελέγχουμε τώρα, προβαίνουμε στις αντιρρήσεις κατά του χαρακτήρα που μπορεί και κατά λάθος, ή από παράβλεψη να ‘χει δοθεί στο ακίνητο (σπίτι – κτήμα), πάνω στον Δασικό χάρτη. Είναι σημαντικό ότι όλες οι περιπτώσεις δεν έχουν την ίδια δυσκολία, αλλά το πράσινο δηλώνει δέσμευση, πχ ΑΔ ΔΑ ΔΔ ΑΑ ΑΝ και πρέπει να διερευνηθεί.