Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Δυο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα απο την φωτιά στα Γεράνεια Όρη. 23/7/2020

Δύο χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη μέρα που ο λαός της Αττικής ζούσε μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στη σύγχρονη ιστορία της περιοχής.

Ηταν η μέρα που η πύρινη λαίλαπα, που ξεκίνησε από το βουνό της Πεντέλης, ανεξέλεγκτη λόγω των εγκληματικών ελλείψεων σε πρόληψη και πυροπροστασία, εξαφάνισε τον οικισμό Μάτι.Ο απολογισμός δεν χωράει ακόμα και σήμερα, δύο χρόνια μετά, σε ανθρώπινο νου. Εν έτει 2018, στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, εκεί που εδρεύουν όλες οι κρίσιμες και νευραλγικές υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, χάθηκαν 102 άνθρωποι. Τραγικά θύματα της ανυπαρξίας ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση έκτακτων και μεγάλων φυσικών καταστροφών, οι περισσότεροι από αυτούς εγκλωβίστηκαν στους δρόμους του οικισμού, ψάχνοντας διέξοδο προς τη θάλασσα.

Η «ατομική ευθύνη» που τους φορτώθηκε για να σωθούν από τη λαίλαπα άφησε πίσω της αυτόν τον απολογισμό. Οι αδικοχαμένοι της φονικής καταστροφής, μαζί με τους πάνω από 170 τραυματίες, τους δεκάδες εγκαυματίες που ακόμα δίνουν τη μάχη για να επουλώσουν τις πληγές τους, είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες ότι προτεραιότητα του αστικού κράτους δεν είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας.

Η μέρα που ξημέρωνε σαν σήμερα το 2018, φαινόταν ότι θα ήταν μια ακόμα δύσκολη μέρα για τις δασικές εκτάσεις: Στις 12 το μεσημέρι ξεσπάει πυρκαγιά στα Γεράνεια όρη, πάνω από την Κινέτα, η οποία γρήγορα λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις, περνάει την Εθνική Οδό και φτάνει να απειλεί τις εγκαταστάσεις του διυλιστηρίου της «Motor Oil». Κι ενώ ρίχνονται όλα τα μέσα της Πυροσβεστικής στην αντιμετώπιση αυτής της πυρκαγιάς, ξεσπάει το άλλο μέτωπο, στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Τα δύο ταυτόχρονα μέτωπα ήταν αρκετά για να αποκαλύψουν τη γύμνια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε προσωπικό και μέσα, της άνισης μάχης που δίνουν με τις μεγάλες ελλείψεις οι πυροσβέστες.

Η χρόνια υποχρηματοδότηση για να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα, η λογική ότι η λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας αποτελεί «κόστος» χωρίς το προσδοκώμενο «όφελος», σύμφωνα με το κυνικό αυτό ζύγι της ΕΕ, αποδεικνύουν τους λόγους που ο λαός έγινε μάρτυρας ενός προμελετημένου εγκλήματος.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά, οι πληγές παραμένουν ανοιχτές, αποτελώντας την άλλη όψη ενός εχθρικού κράτους απέναντι στο λαό που υποφέρει. Ετσι, συμπληρώνονται δύο χρόνια εξαγγελιών και υποσχέσεων, τόσο από την προηγούμενη κυβέρνηση όσο και από τη σημερινή.Δύο χρόνια μετά…Οι πληγέντες εξακολουθούν να κυκλοφορούν από υπηρεσία σε υπηρεσία με ένα φάκελο στο χέρι, να βγάζουν φωτοτυπίες, να κυνηγούν προθεσμίες, εγκλωβισμένοι σε έναν λαβύρινθο με δαιδαλώδεις διαδικασίες για να αποκαταστήσουν τα σπίτια τους. Σκόπιμα οι κυβερνήσεις καλούν τους πληγέντες να τα βγάλουν πέρα μόνοι, κάνοντας «ατομική τους ευθύνη» ακόμα και το κυνήγι των αποζημιώσεων. Οι χαρακτηρισμοί για τα σπίτια από «κατεδαφιστέο» σε «επισκευάσιμο» δίνουν και παίρνουν, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα, αφήνοντας λαϊκά νοικοκυριά να κυνηγούν ασύμφορες επισκευές.Οι κατηγοριοποιήσεις των πυροπλήκτων τελικά οδηγούν σε πολύ χρονοβόρες διαδικασιες.

Η Ομοσπονδία εξωραϊστικων Συλλόγων Οικιστών Αγίων Θεοδώρων απο την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο χώρο της φωτιάς, καταγράφοντας την κατάσταση ώστε γρήγορα οι παρεμβάσεις μας να εξυπηρετήσουν τις άμεσες ανάγκες των πυρόπληκτων, από την επόμενη κιόλας μέρα πρωτοστατήσαμε στην οργάνωση της πάλης και της διεκδίκησης, τόσο για μέτρα ανακούφισης όσο και για να ενισχυθεί η αλληλεγγύη, να διεκδικήσει ο λαός μέτρα για να μην ξαναζήσει τέτοια καταστροφή.

Ακόμα και σήμερα στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων για αποζημίωση στο σύνολο του απαιτούμενου ποσού και ανακατασκευή και επιδιόρθωση των κατοικιών, για όλες τις πυρόπληκτες οικογένειες που έχασαν την κατοικία τους, χαρακτηριστική είναι η τοποθέτηση του προέδρου του οικισμού της Γλυκιάς Ζωής στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ότι ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί η απομάκρυνση των επικίνδυνων για το περιβάλλον υλικών από τα καμένα σπίτια στον οικισμό τους.