Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Θρήνος για τους επτά νεκρούς, οργή για την ανυπολόγιστη καταστροφή.

Ξημέρωσε άλλη μία πολύ δύσκολη μέρα στην Εύβοια, που θρηνεί επτά νεκρούς από τις μεγάλες πλημμύρες .Το νερό υποχώρησε και πίσω του άφησε παντού λάσπες και φερτά υλικά στα χωριά των Δήμων Μεσσαπίων και Ληλαντίων. Άφησε πίσω του και τις βαριές ευθύνες κυβερνήσεων και τοπικών διοικήσεων για την έλλειψη των αναγκαίων υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας.

Διάχυτη είναι η οργή για την ανυπολόγιστη καταστροφή, καθώς για μια ακόμα φορά η Εύβοια δέχεται ισχυρότατο πλήγμα λόγω της έλλειψης σχεδιασμού θωράκισης και προστασίας από τα καιρικά φαινόμενα. Πέρυσι η περιοχή είχε καεί.

Σε χιλιάδες υπολογίζονται τα σπίτια που έχουν υποστεί ζημιές, αυτοκίνητα καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Καλλιέργειες, επίσης, πλημμύρισαν και πολλά καταστήματα έχουν καταστροφές.

Σοβαρότατες είναι και οι ζημιές σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Την Κυριακή η Εύβοια κόπηκε στα δύο.

Η αποκατάσταση επείγει, όπως επίσης και τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων. Επείγει και ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, τόσο στην Εύβοια όσο και σε όλη τη χώρα.

Η απόδοση των αιτιών και των ευθυνών από τους, κάθε φορά, κυβερνώντες  στην κλιματική αλλαγή και στην ένταση των φαινόμενων, αποκαλύπτει το μέγεθος της υποκρισίας και των εγκληματικών ευθυνών για την ανύπαρκτη θωράκισης της ζωής και της λαϊκής περιουσίας από πυρκαγιές και πλημμύρες.