Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ. ”Είναι εξοργιστικό να κόβονται οι δαπάνες Υγείας εν μέσω πανδημίας”

Την κυβέρνηση που εξακολουθεί να ρίχνει τις ευθύνες στους πολίτες, χωρίς να βλέπει τις δικές της ευθύνες και φθάσαμε στο σημείο κάθε μέρα, παρά την καραντίνα, να έχουμε νέα ρεκόρ σε διασωληνωμένους, θανάτους και τα κρούσματα να μην υποχωρούν, καταγγέλλουν οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ – OAEE – ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ – ΕΛΤΑ – ΟΣΕ – ΠΕΣ ΝΑΤ – ΠΣΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ – ΠΟΣΕΑ ΕΤΕΑΠ – ΕΣΤΑΜΕΔΕ.

Καταγγέλλουν επίσης την κυβέρνηση που θεωρεί τους συνταξιούχους ως μη θιγόμενους από την οικονομική – υγειονομική κρίση και δεν αποδίδει ούτε ένα ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά ούτε και αυτά που νόμιμα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι. Την ίδια στιγμή προσφέρει 120 εκατ. ευρώ στις αεροπορικές εταιρίες και 24 δισ. στους βιομήχανους και τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. 

Στην ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χαρακτηρίζουν απαράδεκτο το γεγονός ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και ο προϋπολογισμός του ΕΦΚΑ για το 2021 τους τσακίζει στις περικοπές και την άγρια φορολογία, ενώ διατηρούνται όλες οι μειώσεις που τους έχουν επιβληθεί. «Είναι εξοργιστικό το γεγονός ότι στον κρατικό προϋπολογισμό εν μέσω πανδημίας προβλέπεται, πέρα των άλλων, περικοπή 600 εκατομμυρίων για την Υγεία, που είναι δικά μας χρήματα και έχουν επιβληθεί σε όλα τα λαϊκά στρώματα από την άγρια φορολογία. Στον προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ τα ποσά που χρωστούν οι εφοπλιστές και οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι φθάνουν τα 36 δισεκατομμύρια και είναι για χρόνια στα αζήτητα. Αν όμως ένας από εμάς δεν πληρώνει τις οφειλές του προς την εφορία θα του κατάσχουν τη σύνταξη», αναφέρουν χαρακτηριστικά. 

Υπενθυμίζουν ότι στη συνάντηση που είχαν τον Δεκέμβρη του 2019 με τους τρεις υπουργούς της κυβέρνησης, υποσχέθηκαν ότι θα δοθούν όλα τα αναδρομικά του 11μηνου Κύριας – Επικουρικής – Δώρα σε όλους τους συνταξιούχους που θα αποφασίσει το ΣτΕ. Δυστυχώς η κυβέρνηση με την Υπουργική Απόφαση τον Αύγουστο του 2020 αποφάσισε να δώσει μόνο τα αναδρομικά του 11μηνου για τις Κύριες συντάξεις σε όσους τα δικαιούνται, εξαιρώντας Δώρα και Επικουρικές συντάξεις. Τον Οκτώβρη του 2020 πήραν τα αναδρομικά οι περισσότεροι συνταξιούχοι.

Σε όσους συνταξιούχους μετά τον Ιούνη 2016 βγήκε η οριστική Κύρια και Επικουρική τους σύνταξη και είχαν κρατήσεις από τους νόμους 4051-4093/12, είπαν ότι θα τα πάρουν τον Δεκέμβρη ή τέλος Νοέμβρη, δυστυχώς όμως δεν τα πήραν ή πήραν πολύ λιγότερα από τις κρατήσεις που τους έγιναν. Γιατί; Διότι στο 11μηνο αυτό η προσωρινή τους σύνταξη ήταν μικρή και ορισμένοι δεν είχαν πάρει ούτε την προσωρινή. Έτσι, δεν τους γίνονταν κρατήσεις με αποτέλεσμα όταν τους βγήκε η οριστική Κύρια και Επικουρική σύνταξη, στα αναδρομικά που έλαβαν τους έγιναν κρατήσεις, κανονικά με αυτούς τους νόμους και για το 11μηνο. Να τους ενημερώσουμε να ελέγξουν τα ποσά που τους κράτησαν από τα τότε αναδρομικά τους με τους δύο νόμους, για να υπολογίσουν το 11μηνο και εάν δεν συμφωνεί με αυτά που πήραν να κάνουν αίτηση θεραπείας στον ΕΦΚΑ μέχρι 23/12/2020.   

Οι συνταξιουχικές οργανώσεις αναφέρονται ακόμα στη νομοθετική ρύθμιση του νόμου 4611/2019, τις συντάξεις χηρείας, καθώς και στον επανυπολογισμό των συντάξεων που που έλαβαν οι συνάδελφοι μετά το 2019 με βάση το νέο νόμο 4670/20.