Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Στο «και πέντε» η ρύθμιση για τη μη συμμετοχή των χαμηλοσυνταξιούχων στο κόστος των φαρμάκων τους

Η κυβέρνηση, εδωσε παράταση στο «και πέντε» στη ρύθμιση για τη μη συμμετοχή στο κόστος των φαρμάκων τους.

Το επίδομα ΕΚΑΣ , με το οποίο συμπλήρωναν τις πενιχρές αποδοχές τους οι χαμηλοσυνταξιούχοι, άρχισε να «ξηλώνεται» με το τρίτο μνημόνιο (2015), που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ποτάμι.

Ο νόμος που προέβλεπε την οριστική κατάργησή του σε βάθος τετραετίας είναι ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου, που ψηφίστηκε το 2016, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2015 το ΕΚΑΣ ήταν 230 ευρώ και το 2019, που χορηγήθηκε για τελευταία φορά, μετά από αλλεπάλληλες μειώσεις ήταν μόλις 12 ευρώ! Για να χρυσώσει το χάπι η ΝΔ, που στο μεταξύ είχε αναλάβει τη διακυβέρνηση, το Γενάρη του 2020 έφερε τροπολογία με την οποία παρατεινόταν η μη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη για όλους τους πρώην δικαιούχους του ΕΚΑΣ μετά την οριστική διακοπή του επιδόματος.

Η ισχύς του μέτρου έληγε στις 31/12/2020, και έτσι προέκυψε η αναμπουμπούλα των τελευταίων ωρών.

Είχαν προηγηθεί η έγκαιρη παρέμβαση της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων από τις 9/12, που ζητούσε την παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης, αλλά και επανειλημμένες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, που απαιτούσαν την αποκατάσταση του ΕΚΑΣ και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.

Αλλά και η απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη μόνο τέτοια δεν είναι για τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς αφορά μόνο την περίπτωση που ο ασθενής επιλέξει το φτηνότερο γενόσημο φάρμακο. Για κάθε άλλο πρωτότυπο ή ακριβότερο γενόσημο, ο χαμηλοσυνταξιούχος είναι υποχρεωμένος να βάλει το χέρι στην τσέπη.

Αν υπολογίσει κανείς και τη λεγόμενη «ιδιωτική δαπάνη» για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, το ποσό που πλήρωσαν άμεσα οι ασφαλισμένοι για το Φάρμακο – εμπόρευμα, ανάμεσά τους και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ, ξεπερνά για το 2019 τα 1,6 δισ. ευρώ!