Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Στις 14 Σεπτέμβρη ανοίγουν τα σχολεία με πλήρη σύνθεση και μάσκα.

Στις 14 Σεπτέμβρη, θα ανοίξουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η απόφαση λήφθηκε καθώς, σύμφωνα με τα όσα είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, δεν έχουν επιστρέψει ακόμη οι εκδρομείς και έτσι δεν έχει σταθεροποιηθεί η επιδημιολογική εικόνα. 

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου του παρέθεσε η κυβέρνηση, τόσο η υπουργός Παιδείας, όσο ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο υπουργός Εσωτερικών και ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, επιχείρησαν να καλλιεργήσουν μια ιδανική εικόνα (όπως έγινε και πριν το άνοιγμα του Τουρισμού), για την ετοιμότητα ανοίγματος των σχολείων.

Η υπουργός Παιδείας επανέλαβε ότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ απέφυγε κάθε αναφορά στη μείωση του αριθμού των μαθητών στις αίθουσες, συνεπώς τα σχολεία θα ανοίξουν όπως είπε «με πλήρη σύνθεση». Επαναλαμβάνοντας την πάγια πλέον θέση της «εισήγησης της Επιτροπής Ειδικών», η Νίκη Κεραμέως απέρριψε κάθε αναφορά στη μείωση των μαθητών σε 15 ανά τάξη (όπως είχε γίνει τον Ιούνη), ισχυριζόμενη ότι το «αυξημένο μέτρο» της χρήσης της μάσκας είναι αρκετό για την προστασία μαθητών και εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών επανέλαβε τα περί προσλήψεων στον τομέα της καθαριότητας των σχολείων, κάνοντας λόγο για 5.000 εργαζόμενους με πλήρες ωράριο, αλλά και 4.474 με καθεστώς μερικής απασχόλησης, πετώντας παράλληλα το μπαλάκι στους δήμους, οι οποίοι θα είναι υπεύθυνοι για την κατανομή των εργαζομένων αυτών μεταξύ των σχολείων, των νηπιαγωγείων και των άλλων δημοτικών εγκαταστάσεων, κάτι που ήδη έχει αποδειχθεί ότι είναι «σταγόνα στον ωκεανό» των πραγματικών αναγκών των δήμων.

Παράλληλα, ο Ν. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για άδειες ειδικού σκοπού και εφαρμογή της τηλεργασίας για γονείς εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα, σε περίπτωση που κλείσουν σχολεία λόγω κρουσμάτων κορονοϊού.  Όσον αφορά στη λειτουργία των κυλικείων, θα λειτουργήσουν κανονικά, με προμήθεια και διάθεση μόνο σφραγισμένων και προσυσκευασμένων προϊόντων.

Ποιοι μαθητές εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας και θα απουσιάζουν δικαιολογημένα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της υπουργού Παιδείας, οι κατηγορίες μαθητών που εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση μάσκας είναι:

 • Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή ή ψυχική διαταραχή, ή διαταραχή συμπεριφοράς.
 • Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό, μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους.
 • Στα σχολεία Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, προβλέπεται η χρήση μάσκας μόνο εφόσον είναι εφικτό.

Η απουσία μαθητών και εκπαιδευτικών δικαιολογείται στις κάτωθι περιπτώσεις:

 • Εάν νοσεί από COVID-19 ο ίδιος ο μαθητής/εκπαιδευτικός ή κάποιος που κατοικεί στο σπίτι του – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης.
 • Αν ο μαθητής ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως ορίζεται από την Επιτροπή – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.
 • Εάν ο εκπαιδευτικός ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου, όπως έχει οριστεί από το ΥΠΕΣ – Στην περίπτωση αυτή παρέχει τηλεκπαίδευση σε μαθητές που παραμένουν σπίτι – Απαραίτητη η προσκόμιση ιατρικής βεβαίωσης από τον θεράποντα ιατρό ή από ιατρό της σχετικής ειδικότητας.

Ομάδες αυξημένου κινδύνου στις οποίες, εφόσον ανήκουν μαθητές, μπορούν να απουσιάζουν δικαιολογημένα:

 • Μαθητές που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της.
 • Μαθητές μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες.
 • Μαθητές μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες.
 • Μαθητές με δρεπανοκυτταρική αναιμία.
 • Μαθητές με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500).
 • Μαθητές υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα).
 • Μαθητές με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια.
 • Μαθητές με αιμοδυναμική σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια.
 • Μαθητές με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ιόντωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου.
 • Μαθητές με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

Για τους εκπαιδευτικούς, οι ομάδες αυξημένου κινδύνου παραμένουν οι ίδιες, όπως έχουν οριστεί από την ΚΥΑ της 15 Μάη.

Κατά την απουσία μαθητών και/ή εκπαιδευτικών, προβλέπεται:

 • Σύγχρονη παράδοση και παρακολούθηση μαθήματος εξ αποστάσεως για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.
 • Επιπλέον πιστώσεις για αναπληρωτές εκπαιδευτικούς για την παροχή δια ζώσης ή εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.

Για τις άδειες εργαζόμενων γονέων (δημοσίου και ιδιωτικού τομέα) υπάρχει ειδική πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού εφόσον έχουν παιδί που ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου και πρέπει να απουσιάσει από το σχολείο.