Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Ρόδος: Προφυλακίστηκαν οι δύο για την υπόθεση κατασκοπείας

Προσωρινά κρατούμενοι κρίθηκαν μετά την απολογία τους και την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή τους, με ομόφωνη απόφαση της τακτικής Ανακρίτριας Ρόδου και της Εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Ρόδου, ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου στη Ρόδο και ο 52χρονος πρώην μάγειρας του πλοίου «Ε/Γ – Ο/Γ ΣΤΑΥΡΟΣ».

Αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες για υποστήριξη πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού κατ’ εξακολούθηση, για παραβίαση μυστικών πολιτείας από κοινού κατ’ εξακολούθηση και για κατασκοπεία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με ενιαίο σκοπό, χρήση για διαβίβαση του κρατικού απορρήτου σε άλλον με σκοπό να προκαλέσουν κίνδυνο στα συμφέροντα του κράτους.

Ο 35χρονος γραμματέας του Τουρκικού Προξενείου κατά την απολογία του αρνήθηκε τα όσα του αποδίδονται και μάλιστα «επιφυλάχθηκε των δικαιωμάτων του». Για τις επαφές του με τον 52χρονο ναυτικό υποστήριξε ότι οι σχέσεις τους, που αναπτύχθηκαν όχι από δική του πρωτοβουλία αλλά του συγκατηγορούμενού του, είχαν αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα λόγω της καταγωγής του.

Σε ερώτηση γιατί απέστειλε στον 52χρονο πακέτο συνομιλίας κινητής τηλεφωνίας, απάντησε ότι το έκανε για να έχουν φιλικές επαφές.

Υποστήριξε ότι η προσπάθεια εμπλοκής του στην υπόθεση συνιστά πράξη καθαρά πολιτική και όχι προσωπική, προκύπτουσα απλά και μόνο από τη θέση που κατέχει στο Προξενείο της Τουρκίας, με στόχο να δημιουργήσει εντάσεις στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών!

Ο 52χρονος ενωπιον της ανακρίτριας, παρουσία του συνηγόρου του επανέλαβε ουσιαστικά τα όσα ισχυρίστηκε προανακριτικώς, υποστηρίζοντας ωστόσο ότι οι μοναδικές πληροφορίες που διαβίβασε μόνο δύο φορές στον 35χρονο, δηλαδή τον αριθμό των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έπλεαν την συγκεκριμένη χρονική στιγμή στην περιοχή του Καστελλορίζου, δεν αποτελούν κρατικά απόρρητα, καθώς μπορούσαν να γίνουν ορατά από το ευρύ κοινό της συγκεκριμένης γεωγραφικής περιοχής, ήτοι η πληροφορία αυτή δεν περιοριζόταν σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων.

Πηγή: dimokratiki.gr