Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Πληθαίνουν τα κρούσματα σε σχολεία και οι καταγγελίες για τον τρόπο διαχείρισής τους από την κυβέρνηση.

Πληθαίνουν καθημερινά οι σχολικές μονάδες και τα τμήματα σε όλη τη χώρα, που κλείνουν λόγω του εντοπισμού κρουσμάτων κορονοϊού, ενώ την ίδια ώρα αυξάνονται και οι καταγγελίες για το γεγονός ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα γίνονται «λάστιχο» σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση, όπου όχι μόνο τα παιδιά συνωστίζονται σε τάξεις των 25 και των 27 ατόμων, αλλά επιπλέον απουσιάζει πλήρως η πρόβλεψη για δωρεάν τεστ, ώστε να εντοπίζεται και τυχόν διάδοση του ιού στη σχολική κοινότητα.

Σύμφωνα με τη λίστα του υπουργείου Παιδείας, σήμερα Δευτέρα 12 Οκτώβρη, πάνω από 155 σχολικές μονάδες και τμήματα παραμένουν κλειστά, με πολλά παιδιά να χάνουν πολλές διδακτικές ώρες, καθώς το σύστημα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται καθολικά, παρά μόνο για όσους έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό.

Με ανησυχία παρακολουθούμε και εμείς εδώ την αύξηση των κρουσμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης στην πόλη μας. Η ανασφάλεια και ο φόβος των εργαζομένων και των γονέων στα σχολεία είναι δικαιολογημένα.

Το πρωτόκολλο ενεργειών από τον ΕΟΔΥ, εκ του αποτελέσματος κρινόμενο, απαιτεί τροποποίηση.

Χρειάζεται:

Η πραγματοποίηση δωρεάν μοριακού τεστ, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα σχολείου, τόσο στους μαθητές του τμήματος, όσο και στους εργαζόμενους του σχολείου (εκπαιδευτικούς, καθαριστές, κ.λπ.).

Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, να κλείνει το τμήμα –όπως ήδη προβλέπεται- και στην περίπτωση που προκύψουν όντως κρούσματα, να επεκταθεί η διενέργεια των τεστ και στο στενό περιβάλλον τους.

Η τροποποίηση αυτή του πρωτοκόλλου ενεργειών του ΕΟΔΥ στη σχολική κοινότητα, θα αποτρέψει τη μετατροπή των σχολείων σε χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού, θα έχει πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία του σχολείου, καθώς και στην ασφάλεια που θα αισθάνονται και θα έχουν μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι.