Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Να κλείσει η Μόρια

Να κλείσει η Μόρια. Να μην ανοίξει κανένα άλλο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης. Να δοθούν στους πρόσφυγες και μετανάστες τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Κάηκε ολοσχερώς ο καταυλισμός Μόριας μετά τη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τρίτης 8 Σεπτέμβρη και μέχρι τα ξημερώματα της Τετάρτης καταστράφηκαν σχεδόν τα πάντα. Σκηνές και κοντέινερς έγιναν στάχτη.

Στα χωράφια βρίσκονται οι σχεδόν 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες και είναι επιτακτική ανάγκη να βρεθούν καταλύματα και να αντιμετωπιστούν προβλήματα που σχετίζονται με τη σίτιση και την υγειονομική περίθαλψή τους.

Νέα φωτιά ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης, η οποία έκαψε σκηνές και σημεία του ΚΥΤ που δεν είχαν επηρεαστεί από την προηγούμενη πυρκαγιά το βράδυ της Τρίτης.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής αφού όπως δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης από τη Λέσβο, σε επιβατηγό εμπορικό και δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και σε σκηνές που μεταφέρονται στο νησί θα φιλοξενηθούν οι περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο του ΚΥΤ της Μόριας.

Οι υπόλοιποι θα μεταφερθούν σε σκηνές, σε χώρους του ΚΥΤ που δεν έχουν καταστραφεί αλλά και σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τεράστιες είναι οι ευθύνες ελληνικών κυβερνήσεων – Βρυξελλών που με τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας μετέτρεψαν τη χώρα σε μια απέραντη φυλακή προσφύγων και μεταναστών και τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ανθρώπων, ενώ γνώριζαν από την πρώτη στιγμή πως οι άθλιοι και απάνθρωποι καταυλισμοί είναι ωρολογιακές βόμβες, τόσο για τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες και μετανάστες όσο και για τους κατοίκους των νησιών.

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει εδώ και τώρα στη μαζική μετακίνηση όλων των εγκλωβισμένων προσφύγων και μεταναστών, ακολουθώντας όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα, προσωρινά στην ηπειρωτική χώρα εξασφαλίζοντας χώρους με ανθρώπινες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής για την προσωρινή φιλοξενία τους, έως ότου να τους δοθούν τα κατάλληλα έγραφα για να μεταβούν στις χώρες προορισμού τους.

Θα είναι μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης, αν τολμήσει να αξιοποιήσει την απαράδεκτη αυτή κατάσταση για να προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της, για δημιουργία στρατοπέδων εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο και σε άλλα νησιά.