Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

ΜΥΚΗΝΕΣ

Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο.

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο πέρασε η φωτιά που ξέσπασε στις Μυκήνες. Το βράδυ της Κυριακής η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

Η πυρκαγιά ξεκίνησε έξω από τον αρχαιολογικό χώρο, αλλά τελικά έφτασε μέχρι την Ακρόπολη του μυθικού βασιλείου του Αγαμέμνονα. Οι επισκέπτες και οι εργαζόμενοι είχαν απομακρυνθεί νωρίτερα. 

«H πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στην περιοχή των Μυκηνών εχθές το μεσημέρι δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού.

Συγκεκριμένα – και σύμφωνα πάντα με το υπουργείο- από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στη βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα Κυκλώπεια Τείχη.

Ωστόσο οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών.

«Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της πυρκαγιάς», τονίζεται στην ανακοίνωση.