Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Κορονοιός έφτασαν 121 τα νέα κρούσματα

Στην ανακοίνωση 121 νέων κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας το τελευταίο 24ωρο προχώρησε σήμερα ο Σωτήρης Τσιόδρας, λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, που εμφανίστηκε ξανά μαζί με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά ο οποίος αναφέρθηκε στα

τα μέτρα που θα λαμβάνονται από εδώ και πέρα, στη χώρα,

Συγκεκριμένα είπε πως από τις 11 μ.μ. έως τις 7 π.μ. θα κλείνει ο συνοριακός σταθμός της Κακκαβιάς ενώ από τη Δευτέρα θα υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του ΕΟΔΥ με προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, όσοι εισέρχονται από την Αλβανία, από τις 16 Αυγούστου, υποχρεούνται να μπαίνουν σε επταήμερη καραντίνα. 

Επίσης, παρατείνεται το μέτρο των 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως το τέλος Αυγούστου (και αφορά τόσο το χώρο τελετών όσο και τις δεξιώσεις), θα γίνονται πιο στοχευμένοι έλεγχοι σε εργαστήρια τροφίμων με κλιμάκια του ΕΟΔΥ και του ΕΦΕΤ αλλά και πως θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού ωραρίου λειτουργίας ορισμένων νυχτερινών κέντρων σε τοπική κλίμακα σε συνεννόηση με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Επιπλέον υπενθύμισε την υποχρέωση χρήσης μάσκας σε καταστήματα και πλοία. 

Τέλος, ανέφερε πως ακόμα η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη και πως στις 15 Αυγούστου θα φανεί η πορεία του κορονοϊού στη χώρα. 

Μίλησε για ανησυχία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και πως αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων λόγω των περισσότερων και στοχευμένων ελέγχων, τη συρροή ασθενών, την αύξηση των μετακινήσεων και την αύξηση της μεταδοτικότητας λόγω μη χρήσης μέτρων ασφαλείας και μεγάλου συγχρωτισμού. Παράλληλα είπε πως αυξάνεται η προσβολή ατόμων νεότερης ηλικίας και πως τα φάρμακα δεν έπιασαν όσο έπρεπε. Υπάρχει «ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο. Δεν σημαίνει πως είναι σίγουρα εμβόλιο αλλά για πρώτη φορά στα παγκόσμια χρονικά φτάσαμε σε αυτές τις τελευταίου σταδίου μελέτες πάρα πολύ γρήγορα. Το εμβόλιο πρέπει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό» και στάθηκε στα κρούσματα στους γάμους (45 μέχρι στιγμής από το γάμο στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης και 22 μέχρι στιγμής από την Αλεξανδρούπολη) και τους «θετικούς» εργαζόμενους στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων στην Καβάλα που έφτασαν τους 35.

Για τα πλοία, ο Δ. Τσιόδρας δήλωσε ότι η επιστημονική επιτροπή πριν 15 μέρες είχε προτείνει αύξηση της πληρότητας με άλλα επιδημιολογικά στοιχεία. Πρόσθεσε ότι «η εικόνα αλλάζει» και οι επιστήμονες «επανατοποθετούμαστε», ωστόσο όπως είπε «η κυβέρνηση αποφασίζει». 

Είπε πως είναι θετικό ότι δεν υπάρχει πίεση στο Σύστημα Υγείας. Ζήτησε μεγάλη επαγρύπνηση γιατί «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει» και πως η μεταδοτικότητα τις τελευταίες μέρες είναι στο δείκτη 1.  

Από τα σημερινά κρούσματα, τα 5 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου στη χώρα.

Τα συνολικά κρούσματα πλέον έφτασαν τις 4.855, ενώ στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 13 ασθενείς.

Τέλος, το τελευταίο 24ωρο δεν καταγράφηκε κανένας νέος θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να παραμένει στους 210.

Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, από τα 121 κρούσματα, τα πέντε εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας και επτά προσήλθαν αυτοβούλως.

Από την άλλη, καταγράφηκαν 26 κρούσματα στην Αττική, 47 στη Θεσσαλονίκη, οκτώ σε Χαλκιδική (με τα πέντε να συνδέονται με βάπτιηση) και Λάρισα, επτά στην Κέρκυρα,από δύο σε Ημαθία και Σέρρες και από ένα σε Καβάλα, Αρκαδία, Αχαΐα, Δράμα, Έβρο, Εύβοια, Κοζάνη, Πέλλα και Χίο.