Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Καταργούνται τα SMS και «ανοίγουν» οι διαπεριφερειακές ματακινήσεις από την Παρασκευή

Το άνοιγμα των διαπεριφερειακών μετακινήσεων από το πρωί της Παρασκευής, την κατάργηση των sms, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση μετά την εισήγηση της Επιτροπής των Ειδικών για την Υγεία.

Όπως είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, θα ισχύσουν δύο τρόποι μετακίνησης και ειδικότερα ένας για την ηπειρωτική Ελλάδα και ένας για τα νησιά. Στον πρώτο συστήνεται η χρήση self test ενώ για τον δεύτερο επιβάλλεται η χρήση πιστοποιητικού εμβολιασμού (14 ημερών μάλιστα από τη δεύτερη δόση) ή η εμφάνιση αρνητικού τεστ PCR (72 ωρών) ή rapid ή self test (24 ωρών) ή βεβαίωση νόσησης (από δύο έως εννέα μήνες μετά από αυτή). Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Παράλληλα ανακοίνωσε την κατάργηση των κωδικών sms σε 13033 και 13032, πως η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύει από τις 12.30 π.μ. έως τις 5 μ.μ. με την εστίαση να κλείνει στις 12.15 π.μ..

Το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτης ανά 25 τμ, χωρίς πλέον το click-in-a shop ή το click away.

Τα γυμναστήρια θα ανοίξουν στις αρχές Ιουνίου σε αντίθεση με τα καζίνο που θα λειτουργήσουν στις 15/5 και τα πρακτορεία ΟΠΑΠ play στις 24/5. 

Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή 14/5 ανοίγουν επίσης ο τουρισμός και τα μουσεία, τη Δευτέρα 17/5 οι παιδικοί, βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα εργαστήρια ΙΕΚ και κολέγια, τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας καθώς επίσης και τα Ωδεία. Την Παρασκευή 21/5 επαναλειτουργούν τα θερινά σινεμά και στις 28/5 τα θέατρα και τα ζωντανά θεάματα και ακροάματα σε υπαίθριους χώρους. Για τους γάμους και τις βαφτίσεις είπε πως θα μπορούν να γίνουν έως 100 άτομα από τις αρχές Ιούνη. Η μουσική στην εστίαση θα απαγορεύεται μέχρι το τέλος του μήνα. 

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε πως από αύριο 13/5 αίρεται η αναστολή κανονικών αδειών των εργαζομένων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον έκανε αναφορά στο πρόγραμμα «Γαλάζια Ελευθερία», δηλαδή τον εμβολιασμό όλων των ενηλίκων σε 19 νησιά με το εμβόλιο της Johnson & Johnson που θα ολοκληρωθεί στα τέλη Ιουνίου και ουσιαστικά παραδέχθηκε τις ελλείψεις δομών που υπάρχουν στα συγκεκριμένα νησιά λέγοντας πως θα συνδράμουν ΜΚΟ και εθελοντές.