Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Και τώρα η Θάλεια.

Δύο οι νεκροί στα Πολιτικά και τουλάχιστον τρεις αγνοούμενοι στο Βασιλικό από τις πλημμύρες στην Εύβοια που έχουν προκαλέσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Από αέρος ελικόπτερο Super Puma συνεχίζει να αναζητά τους αγνοούμενους.

Με το ελικόπτερο δίνεται βοήθεια και στους εγκλωβισμένους κατοίκους που αργά το βράδυ είδαν το νερό να μπαίνει με ορμή σε σπίτια. 

Σπίτια έχουν πλημμυρίσει, δρόμοι έχουν κλείσει, διακόπηκε η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση. Ανύπαρκτη, όπως αποδεικνύεται ξανά, η αντιπλημμυρική προστασία.

Οι δύο νεκροί βρέθηκαν στα σπίτια τους από την Πυροσβεστική στο χωριό Πολιτικά. Όπως έγινε γνωστό πρόκειται για δύο ηλικιωμένους, 85 και 86 χρονών. Το τραγικό γεγονός επιβεβαιώνουν η Πυροσβεστική και ο Δήμαρχος Μεσσαπίων.

Έως αυτή την ώρα είναι αδύνατη η πρόσβαση από το οδικό δίκτυο στο Βασιλικό. Έχει διακοπή η κίνηση στην επαρχιακή οδό Χαλκίδα – Ερέτρια στη γέφυρα του Βασιλικού. 

Τι και αν οι καλοκαιρινές κακοκαιρίες κόστισαν το περσινό καλοκαίρι ακόμα και ανθρώπινες ζωές, τι και αν η λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας θεωρητικά έχει βρεθεί στο προσκήνιο εδώ και πολύ καιρό, μετά από καταστροφικές πυρκαγιές, πλημμύρες και φυσικά την πανδημία.

Το μοναδικό που φαίνεται πως έχει αλλάξει για τη ζωή του λαού, άσχετα με το αν φαντάζει τραγικό στον 21ο αιώνα να καταστρέφεται το βιος του λαού στην πρώτη νεροποντή, είναι πως πλέον οι κακοκαιρίες έχουν και ονόματα, για να μην μπερδεύει το πότε καταστράφηκε τι και πού.

Η «Θάλεια», όπως «βαφτίστηκε» η τελευταία κακοκαιρία, δεν έφερε την ευθυμία αλλά άφησε πίσω της σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μια γνώριμη δυστυχώς εικόνα, με θύματα ,με καταστροφές καλλιεργειών και λαϊκών περιουσιών, ως αποτέλεσμα της επικίνδυνης έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων.

Η ίδια η ζωή αναδεικνύει την αναγκαιότητα της διεκδίκησης όλων αυτών των έργων που χαρακτηρίζονται «μη επιλέξιμα» από την ΕΕ και τις κυβερνήσεις που ακολουθούν πιστά τις κατευθύνσεις της, γιατί πολύ απλά δεν αποφέρουν τα απαιτούμενα κέρδη , δηλαδή έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής θωράκισης και προστασίας, καθώς και έργα προστασίας των καλλιεργειών των μικρομεσαίων αγροτών σύμφωνα με τις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης και της τεχνολογίας.