Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Ελληνοτουρκικά: Η κυβέρνηση της Τουρκίας επανήλθε με επιθετική ρητορική και νέες απειλές.

Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης για τα 12 μίλια: «Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης μετά την άτυπη Σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, έκανε νέες δηλώσεις σχετικά με τις ελληνοτουρκικές διαφορές λέγοντας: «Εμείς γνωρίζουμε πολύ καλά την γλώσσα της διπλωματίας και της ειρήνης. Όμως, όταν το θέμα έρθει στην προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της Τουρκίας, δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει. Και αυτό το ξέρουν καλυτέρα από όλους, η Γαλλία και η Ελλάδα».

Στις δηλώσεις του σχολίασε και την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στη Δυτική Ελλάδα, από τα Διαπόντια νησιά μέχρι το όρος Ταίναρο στα 12 ναυτικά μίλια, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Περιμένετε να το αποδεχθούμε αυτό; Αν αυτό δεν είναι αιτία πολέμου, τότε τι είναι;»

Επικοινωνία γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν

Στόλτενμπεργκ-ΝΑΤΟ
Πηγή: Eurokinissi

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, μετά τον Τράμπ, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν το απόγευμα της Παρασκευής ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ με τον Ερντογάν.

Η ανακοίνωση του γραφείου της τουρκικής προεδρίας, αναφέρει ότι συζήτησαν τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με τον Ερντογάν να ξεκαθαρίζει πως η Τουρκία θα συνεχίσει να προασπίζεται τα δικαιώματα και συμφέροντά της. Ο Ερντογάν τόνισε πως η Άγκυρα είναι υπέρ μιας «δίκαιης λύσης και ενός υγιούς διαλόγου» στην Ανατολική Μεσόγειο από τον οποίο «θα βγουν όλοι κερδισμένοι». Όπως αναφέρει το, ο πρόεδρος Ερντογάν ζήτησε από το ΝΑΤΟ να αναλάβει τις ευθύνες του απέναντι «σε κινήσεις που δεν υπολογίζουν το διεθνές δίκαιο και είναι εις βάρος της ειρήνης στην περιοχή».

Νέα τουρκική Navtex για ασκήσεις

Τουρκική Φρεγάτα TCG YILDIRIM
Φώτο Αρχείου / Τουρκική Φρεγάτα TCG YILDIRIM / Πηγή: turkish navy

Στα πλαίσια της κλιμάκωσης της έντασης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η Τουρκία με Navtex κάνει γνωστό ότι αεροναυτικές ασκήσεις με πραγματικά πυρά, θα πραγματοποιηθούν βόρεια της Κύπρου, μεταξύ των κατεχομένων και της Τουρκίας, σε μία έκταση βόρεια από τον Κόλπο της Μόρφου μέχρι την Κερύνεια.

Οι ασκήσεις ξεκίνησαν σήμερα 29 Αυγούστου, και θα ολοκληρωθούν στις 11 Σεπτέμβρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων οι συντεταγμένες αρχίζουν βορειοδυτικά του Κορμακίτη και φτάνουν μέχρι την θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Κερύνειας. Ήδη το «Κύπρος Ράδιο» εξέδωσε Navtex με τη οποία χαρακτηρίζει την Navtex (1088/20) την οποία εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας ως παράνομη και ότι συνιστά παραβίαση της επικράτειας της Κύπρου, του διεθνούς δικαίου και τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας.

Το Oruc Reis συνεχίζει να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis μαζί με τα συνοδευτικά πλοία βοηθητικά και πολεμικά πλοία συνεχίζει  να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Ρόδου με κατεύθυνση δυτικά στην περιοχή νότια της Καρπάθου.

Η ιμπεριαλιστική Γαλλία ανεβάζει τους τόνους

Μακρον
Πηγή: EUROKINISSI

Η ιμπεριαλιστική Γαλλία με μεγάλα συμφέροντα ζωτικής σημασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με νέα δήλωση του Μακρόν, ανακοίνωσε ότι θα σκληρύνει τη στάση της με αφορμή της δραστηριότητες που αναπτύσσει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Η Άγκυρα σέβεται μόνον λόγια που συνοδεύονται από πράξεις. Σε ό,τι αφορά την κυριαρχία στη Μεσόγειο, οφείλω να είμαι συνεπής σε έργα και λόγια. Μπορώ να σας πω πως οι Τούρκοι αντιλαμβάνονται και σέβονται μόνον κάτι τέτοιο. Εάν λες λόγια που δεν συνοδεύονται από πράξεις… Αυτό που η Γαλλία έπραξε φέτος το καλοκαίρι ήταν σημαντικό: είναι μια πολιτική “κόκκινων γραμμών”. Την εφάρμοσα στη Συρία».

πηγή : https://www.alt.gr/ellinotoyrkika-i-kyvernisi-tis-toyrk/