Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Εισαγγελική παρέμβαση για την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου για σεξουαλική κακοποίηση

Αυτεπάγγελτη έρευνα θα ξεκινήσει η Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά την καταγγελία που έκανε η Ολυμπιονίκης της Ιστιοπλοίας Σοφία Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, τον οποίο κατονόμασε ως δράστη σεξουαλικής κακοποίησης που υπέστη πριν από 23 χρόνια κατά τη διάρκεια επαγγελματικού ταξιδιού της.

Η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου παρεμβαίνει αυτεπάγγελτα με την έναρξη προκαταρκτικής έρευνας προκειμένου να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη η Ολυμπιονίκης να καταθέσει όσα έχει ισχυριστεί, ανεξάρτητα αν η καταγγελλόμενη πράξη σε βάρος της κ. Μπεκατώρου έχει ήδη παραγραφεί.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Σοφία Μπεκατώρου ενδέχεται να έχει αναφερθεί στη σεξουαλική κακοποίηση που είχε υποστεί από τον κατονομαζόμενο παράγοντα, όταν κατέθεσε στο πλαίσιο έρευνας που διενεργεί η Εισαγγελία υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σιμιτζόγλου, η οποία εκκίνησε έπειτα από καταγγελίες του Ολυμπιονίκη Νίκου Κακλαμανάκη για κακοδιαχείριση στην Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας.

Ζητώντας την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, παραιτήθηκε από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας ο Γιάννης Παπαδημητρίου που διαφωνεί με τη στάση που τήρησε η Ομοσπονδία ως προς την καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου. «Αισθάνομαι ντροπή, θλίψη και οργή, αφενός για την καταγγελία της Ολυμπιονίκη μας Σοφίας Μπεκατώρου ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης και αφετέρου για την αντίδραση της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας», αναφέρει σε ανάρτησή του.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αντώνης Δημητρακόπουλος ισχυρίστηκε πως «Άκουσα το γεγονός όταν το είπε για πρώτη φορά η κ. Μπεκατώρου πριν από ενάμιση μήνα. Έπεσα κι εγώ από τα σύννεφα. Πρόκειται βέβαια για γεγονός που συνέβη πριν από 24 χρόνια. Εγώ ήμουν πρόεδρος τότε. Αν δεν καταγγελθεί όμως κάτι, αν δεν τον ήξερε κάποιος, τι μπορούμε να πούμε για αυτό; Δεν ξέρουμε καταρχάς αν συνέβη, αν θέλουμε να είμαστε τελείως αντικειμενικοί». Πρόσθεσε ότι «Αυτές είναι πολύ ιδιωτικές σχέσεις, αν δεν τις δημοσιοποιήσει κάποιος δεν μπορείς να τις ξέρεις. Επιμένω, αν μετά από 24 χρόνια δεν έχεις καταγγείλει το συμβάν είναι δυνατόν να το ξέρει κάποιος;».

Η Σοφία Μπεκατώρου σε διαδικτυακή ημερίδα με θέμα «Start to Talk/Σπάσε τη Σιωπή – Μίλησε, Μην Ανέχεσαι» γνωστοποίησε την υπόθεση της σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας, λέγοντας μεταξύ άλλων πως «…τότε άρχισε να ασελγεί εις βάρος μου. Προσπάθησα να τον απωθήσω, να του δείξω ότι δεν υπάρχει αμοιβαία επιθυμία, θεωρώντας ότι θα το σεβαστεί». Ανέφερε ακόμα πως «Του είπα όχι, του επανέλαβα ότι δεν θέλω να προχωρήσω και εκείνος με ψεύτικα γλυκόλογα έλεγε ότι δεν είναι τίποτα κάνοντας χιούμορ. Έλεγε ότι θα σταματήσει αν δεν το θέλω, όμως δεν σταμάτησε ότι κι αν του έλεγα. Κλαμένη και ντροπιασμένη έφυγα από το δωμάτιο όταν αυτός ολοκλήρωσε και σηκώθηκε από πάνω μου. Γύρισα στο δωμάτιό μου, όπου η συναθλήτρια μου κοιμόταν ανυποψίαστη. Έκανα μπάνιο, ένιωθα βρώμικη, εξαντλημένη, ταπεινωμένη και ανίκανη να υπερασπιστώ τα δικαιώματά μου».

Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εξέφρασε ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημειώνοντας πως η στήριξη του ΚΚΕ «είναι μια πράξη αυτονόητη, στην οποία δεν χωρούν “ναι μεν, αλλά”» και πως «Εξίσου αυτονόητη θα πρέπει να είναι και η ολόπλευρη προστασία με ευθύνη του κράτους των αθλητριών».

Με τη Σοφία Μπεκατώρου είχε τηλεφωνική επικοινωνία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που σε ανάρτησή του αναφέρει ότι η καταγγελία της είναι «κίνηση που αφυπνίζει συνειδήσεις, παράγοντας θετικό παράδειγμα». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλεξης Τσίπρας σε ανάρτηση έγραψε «όταν μία γυναίκα μιλάει είναι σπουδαίο. Σπάμε τη σιωπή». 

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά σε ανάρτηση αναφέρει ότι «αξίζει να μιλάμε, όταν και όποτε βρούμε το κουράγιο να το κάνουμε». Τη στήριξή του στη Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει με ανάρτησή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες και δημοσιεύματα η Σ. Μπεκατώρου φέρεται να κατονόμασε τον Αριστείδη Αδαμόπουλο που είναι ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας. 

Η ΝΔ γνωστοποίησε πως αναστέλλει την κομματική ιδιότητα του Αρ. Αδαμόπουλου. Σε ανακοίνωση αναφέρει πως «από την πρώτη στιγμή που έγιναν οι συγκεκριμένες επώνυμες καταγγελίες, ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Στεργίου αποφάσισε την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του κ. Αδαμόπουλου και των δικαιωμάτων που απορρέουν από αυτήν».

Ο Αρ. Αδαμόπουλος σε δήλωση του, μεταξύ άλλων, αναφέρει «καλώ την Πολιτεία, τους θεσμικούς φορείς, και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να σεβαστούν πρώτα την οικογένειά μου, τα παιδιά και τα εγγόνια μου, να αναμείνουν όσα υποχρεούμαι πλέον να εισφέρω σε κάθε αρμόδια αρχή και να αποστούν από κάθε ενέργεια που θα θυματοποιήσει περαιτέρω μέλη της οικογένειάς μου και εμένα προσωπικά».