Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Δυναμικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενάντια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο (VIDEO-ΦΩΤΟ)Ηχηρό μήνυμα ενάντια στην αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης έστειλαν οι φοιτητές σε όλη τη χώρα, έχοντας στο πλευρό τους εκπαιδευτικούς γονείς και μαθητές, καταργώντας στην πράξη την αντιδημοκρατική απόφαση της κυβέρνησης για απαγόρευση των συγκεντρώσεων.

Με τις κινητοποιήσεις τους σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, απαίτησαν να ανοίξουν εδώ και τώρα τα πανεπιστήμια, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που βάζει ακόμα περισσότερους φραγμούς στην Ανώτατη Εκπαίδευση και να παρθούν πίσω τα νέα μέτρα καταστολής και οι διαγραφές φοιτητών.

Παράλληλα δήλωσαν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί με νέες κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα.
Στο Ηράκλειο
Με συνθήματα και πλακάτ όπως «θέλουμε να γίνουμε ξανά φοιτητές», «30εκατ. για ανοιχτές σχολές, όχι αστυνομία και διαγραφές», «ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές, ανοίχτε τώρα τις σχολές» και πλακάτ όπως «δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, όχι σε κάμερες και κάρτες στις σχολές», οι φοιτητές του Ηρακλείου έκαναν ξεκάθαρο ότι θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους, χωρίς ταξικούς φραγμούς.
Η συγκέντρωση και η μαχητική πορεία στην οποία καλούσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Βιολογικού, Επιστήμης Υπολογιστών, Ιατρικής, Επιτροπές Αγώνα Μαθηματικού/ΤΕΜ, Φυσικού, ΤΕΤΥ, ΣΕΥΠ, Νοσηλευτικής – Κοινωνικής Εργασίας, Φοιτητές ΣΔΟ, ΣΤΕΓ, ΣΤΕΦ, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΗΜΜΥ και Μηχανολόγων, πραγματοποιήθηκε με αφετηρία την Πλατεία Ελευθερίας.
Αξίζει να σημειωθεί η απαράδεκτη παρουσία της αστυνομίας σε όλο το κέντρο που καταγγέλθηκε από τους διαδηλωτές.

Στην Κατερίνη
Την αντίθεσή τους στο αντιδραστικό νομοσχέδιο Κεραμέως – Χρυσοχοϊδη διαδήλωσαν και στη Κατερίνη οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της νεοσύστατης επιτροπής φοιτητών Πιερίας.
Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία Κατερίνης και στη συνέχεια πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο Δημαρχείο Κατερίνης, κρατώντας πανό με σύνθημα «30 εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές όχι αστυνομία και διαγραφές». Εκεί πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Κατερίνης όπου και παρέδωσαν τα αιτήματά τους στην δημοτική αρχή.
Επίσης, οι φοιτητές πραγματοποίησαν και εξόρμηση στο κεντρικό πεζόδρομο της Κατερίνης, όπου μοίρασαν τις ανακοινώσεις τους με τα αιτήματά τους.
Στην Κέρκυρα
Παρέμβαση πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί φοιτητές του Ιονίου Πανεπιστημίου στην πρυτανεία με αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας και του Τμήματος Πληροφορικής, ενώνοντας τη φωνή τους μαζί με τους χιλιάδες φοιτητές που κινητοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Οι φοιτητές ανάρτησαν πανό στην είσοδο της Πρυτανείας και κατέθεσαν το κείμενο αιτημάτων με τις υπογραφές των συλλόγων. Μιλώντας με εκπρόσωπο της πρυτανείας οι φοιτητές ζήτησαν ενημέρωση για τις πρωτοβουλίες που διατίθεται η πρυτανεία να πάρει για να μην εφαρμοστεί το νομοσχέδιο και για να ανοίξουν άμεσα τα τμήματα. Ζήτησαν επίσης συμμετοχή στην επόμενη σύγκλητο για να ακουστεί και η φωνή των φοιτητών. Παράλληλα συνεχίζουν να μαζεύουν υπογραφές και να οργανώνουν συζητήσεις στα τμήματα.
Στην Πάτρα
Φοιτητές των κλινικών ετών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης με αίτημα την άμεση, ασφαλή και ουσιαστική επιστροφή μας στην κλινική άσκηση.

Όπως τόνισαν, επί ένα χρόνο τα Πανεπιστήμια είναι κλειστά. Όσον αφορά την Ιατρική, οι φοιτητές του πέμπτου έτους, ενός αμιγώς κλινικού έτους, βρίσκονται επί τρεις μήνες εκτός κλινικής άσκησης. Έχει γίνει αίτημα για την επιστροφή τους στο Υπουργείο Παιδείας και στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, ωστόσο δεν έχουν λάβει καμία απάντηση. Έπειτα από συνάντηση με το Διευθυντή Παθολογίας και Αντιπρύτανη Μάρκο Μαραγκό κατάφεραν να αποσπάσουν τη δέσμευση πως το ζήτημα θα τεθεί στη συνεδρίαση του Τμήματος Ιατρικής τη Δευτέρα 01/02/2020, με σκοπό τη στήριξή του.
Οι φοιτητές προχωρούν σε κινητοποίηση τη Δευτέρα 1 Φλεβάρη στο Τμήμα Ιατρικής και καλούν το Διοικητικό Συμβούλιο του Φοιτητικού Συλλόγου Ιατρικής Πατρών να στηρίξει τα αιτήματά τους, καθώς όλο αυτό το διάστημα, με ευθύνη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, σιωπά.
Σε Ξάνθη και Ορεστιάδα
Με επιτυχία και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, πραγματοποιήθηκε η κινητοποίηση και στην Ξάνθη, από τον Σύλλογο Οικότροφων Φοιτητών, ο οποίος προχώρησε σε συγκέντρωση στις 12:00 στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης μαζί με τον Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης και τον Σύλλογο Φοιτητών Ξάνθης.
Οι φοιτητικοί σύλλογοι προχώρησαν μετά σε πορεία στους δρόμους της πόλης όπου ακούστηκαν δυνατά τα συνθήματα «ΝΔ και Κεραμέως ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά», «30 εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές ΟΧΙ αστυνομία και διαγραφές» και «Έξω η αστυνομία απ’ όλες τις σχολές, δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές» δείχνοντας έτσι την εναντίωσή τους στα σχέδια της κυβέρνησης για τις σπουδές τους και απαιτώντας να ανοίξουν οι σχολές τους με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας τις οποίες η κυβέρνηση κρατάει κλειστές σχεδόν ένα χρόνο.
Επίσης κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και από φοιτητές στην Ορεστιάδα στις 12 το μεσημέρι στο προαύλιο του πανεπιστημίου. Οι φοιτητές κρατώντας πικέτες με συνθήματα όπως «Όχι στις κάμερες. Ναι στα εργαστήρια» και «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω η αστυνομία από τις σχολές» απαίτησαν να μην καταταθεί το νομοσχέδιο και να ανοίξουν οι σχολές.

ΠΗΓΗ: