Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Δεν υπήρχε σχέδιο πτήσης ισχυρίζεται η Άγκυρα για την παρεμπόδιση του αεροσκάφους του Ν. Δένδια

Με τον ισχυρισμό ότι δεν κατατέθηκε σχέδιο πτήσης, η Άγκυρα επιχειρεί να δικαιολογήσει την παρεμπόδιση του ελληνικού κυβερνητικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, διά μέσου του εκπροσώπου του Χαμί Ακσόι, υποστήριξε ότι η Τουρκία παραχώρησε στην ελληνική πλευρά την απαραίτητη άδεια για τη διέλευση του ελληνικού αεροσκάφους στον τουρκικό εναέριο χώρο σε «εύλογο χρόνο». Ο Ακσόι δήλωσε επίσης ότι η Άγκυρα έδωσε άδεια και σε μια ακόμη πτήση που χρησιμοποίησε ο Νίκος Δένδιας μετά τη βλάβη την οποία παρουσίασε το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε.

«Οι αναφορές ότι σταματήσαμε το αεροσκάφος του υπουργού Δένδια από το να μπει στον τουρκικό εναέριο χώρο είναι ηθελημένες και δεν αντικατοπτρίζουν την αλήθεια», δήλωσε ο Ακσόι, προσθέτοντας μάλιστα ότι το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να παρουσιάσει σχέδιο πτήσης, κάτι που δεν μπορούσε να εντοπιστεί μέσα από το σύστημα Eurocontrol. «Όταν το αεροσκάφος πλησίασε τον εναέριο χώρο μας αμέσως ζητήσαμε το σχέδιο από τις ιρανικές αρχές και η πτήση συνεχίστηκε αμέσως μόλις λάβαμε τα στοιχεία», πρόσθεσε ο Ακσόι, διευκρινίζοντας ότι είναι αδύνατο οποιοδήποτε αεροσκάφος να πραγματοποιεί πτήση χωρίς υποβεβλημένο σχέδιο. Ο εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επικαλέστηκε και την «ασφάλεια του Έλληνα υπουργού», λέγοντας ότι οι διαδικασίες αυτές είναι υποχρεωτικές.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές, από την άλλη, λένε ότι όχι μόνο υπήρχε σχέδιο πτήσης, αλλά η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από την τουρκική υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Οι ίδιες πηγές χαρακτηρίζουν μάλιστα ως «ανοησία» τον ισχυρισμό της τουρκικής πλευράς ότι το κυβερνητικό αεροσκάφος δεν είχε υποβάλει σχέδιο πτήσης. Για την ακρίβεια, όταν αποφασίστηκε ότι ο Ν. Δένδιας δεν θα μεταβεί στο Ερμπίλ, λόγω βλάβης στο αεροσκάφος, η ελληνική αποστολή περίμενε για αρκετή ώρα στη Βαγδάτη, προκειμένου να εγκριθεί το σχέδιο πτήσης από τους Τούρκους.

Όσον αφορά το γιατί δεν επέλεξε άλλη διαδρομή για την επιστροφή του το αεροσκάφος, η ίδια πηγή τόνιζε ότι πρώτον δεν ενδείκνυται διέλευση πάνω από τη Συρία, αλλά κυρίως δεν ήθελε η ελληνική πλευρά να υποχωρήσει και να αλλάξει σχέδιο μετά από την πίεση των Τούρκων.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα πραγματοποίησε επίσημο διάβημα, ζητώντας από τις τουρκικές αρχές ανάλογα απαράδεκτα περιστατικά να μην επαναληφθούν.

Σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Βασίλης Κοΐνης αναφέρει πως «παρά το γεγονός ότι έγιναν από ελληνικής πλευράς όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου το κυβερνητικό αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να διέλθει του εναέριου χώρου της Τουρκίας, για ακόμη μια φορά οι τουρκικές αρχές προέβησαν σε μια προκλητική ενέργεια, απολύτως περιττή»«Μια ενέργεια που δεν εκθέτει παρά μόνον την ίδια την Τουρκία».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)