Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Αποκάλυψε νέο περιστατικό σεξουαλικής κακοποίησης

Στην καταγγελία νέου περιστατικού σεξουαλικής κακοποίησης αθλήτριας της ιστιοπλοΐας προχώρησε η χρυσή Ολυμπιονίκης του αγωνίσματος Σοφία Μπεκατώρου κατά την κατάθεσή της στην Εισαγγελία Πρωτοδικών. Αυτή έγινε κατόπιν σχετικής κλήσης έπειτα από τις αποκαλύψεις της για σεξουαλική κακοποίηση από παράγοντα της Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας το 1998, όταν ήταν 21 ετών. Αποκαλύψεις που τάραξαν τα νερά στο χώρο του ελληνικού αθλητισμού και γενικότερα της κοινωνίας φέρνοντας στην επιφάνεια το σημαντικό θέμα της βίας κατά των γυναικών. Αναδεικνύοντας παράλληλα τη σαπίλα του εμπορευματοποιημένου αθλητισμού και των κυρίαρχων λογικών του. Ακόμη, τις πραγματικές αιτίες της πολύμορφης βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε χώρους δουλειάς, σπουδών κ.λπ., όπως και την άμεση ανάγκη για μέτρα στήριξης με ευθύνη του κράτους.

Η πρωταθλήτρια της Ιστιοπλοΐας κλήθηκε ως πρώτη μάρτυρας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για να «ξεκλειδώσουν» άλλες υποθέσεις που δεν έχουν παραγραφεί.

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, κατά την 3ωρη κατάθεσή της, πέραν των όσων αφορούν τη δική της περίπτωση, φαίνεται πως κατονόμασε ακόμα μία αθλήτρια από το χώρο της Ιστιοπλοΐας η οποία φέρεται να έπεσε, επίσης, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας. Μάλιστα, το συγκεκριμένο περιστατικό φέρεται να είναι εντός των χρονικών ορίων του νόμου προκειμένου να αξιολογηθεί ποινικά. Κάτι που σηματοδοτεί τη συνέχιση της δικαστικής έρευνας. Αμεσα αναμένεται η κλήτευση από την Εισαγγελία για κατάθεση της συναθλήτριας που κατονόμασε η Σ. Μπεκατώρου.

Στο νέο περιστατικό αναφέρθηκε ο Νίκος Κακλαμανάκης στην εκπομπή «Live News» του τηλεοπτικού σταθμού MEGA. Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι η νέα καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης πριν από 9 χρόνια αφορά ένα παιδί που ήταν από 11 έως 14 ετών. Ο Ολυμπιονίκης ανέφερε πως το κορίτσι είναι πλέον 21 ετών, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες, εξαιτίας του κινδύνου έκθεσης της νεαρής κοπέλας.«Να μη φοβόμαστε»

Σε δηλώσεις μετά την κατάθεση στον εισαγγελέα η Σοφία Μπεκατώρου τόνισε πως ευελπιστεί η προσωπική της υπόθεση να γίνει η αφορμή προκειμένου και άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει αντίστοιχη εμπειρία να μιλήσουν και να μη φοβηθούν. Ανέφερε μεταξύ άλλων: «Σήμερα κατέθεσα για την προσωπική μου υπόθεση. Ελπίζω με αφορμή αυτήν να βγουν και άλλες γυναίκες που έχουν βιώσει τη σεξουαλική κακοποίηση να μιλήσουν έτσι ώστε να μπορέσει η κοινωνία μας να είναι πιο υγιής και να μην φοβόμαστε. Η προσπάθεια που ξεκινήσαμε με τις καταγγελίες του Νίκου Κακλαμανάκη στη Βουλή και η συσπείρωση που κάναμε με όλους τους αθλητές, ελπίζουμε ότι θα βοηθήσει στην εξυγίανση του ελληνικού αθλητισμού».Σωματεία ζητούν παραίτηση του ΔΣ της ΕΙΟ

Με κοινή τους ανακοίνωση ιστιοπλοϊκά σωματεία από όλη την Ελλάδα ζητάνε την παραίτηση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας με αφορμή τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου. Μεταξύ άλλων σε αυτή 29 σωματεία αναφέρουν πως «αισθανόμαστε θλίψη, ντροπή και οργή».

Από την πλευρά της η ΕΙΟ εξέδωσε νέα ανακοίνωση έπειτα και από τη νέα καταγγελία, επισημαίνοντας πως «παρακολουθεί σοκαρισμένη τις εξελίξεις και είναι στο πλευρό των αθλητών».