Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΓΟΝΕΩΝ

Να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρούς τους Συλλόγους Γονέων. Πολύτιμο όπλο στις διεκδικήσεις μας – χώρο συνάντησης και κοινωνικοποίησης στις γειτονιές μας.

Τη  φετινή σχολική χρονιά με βάση το θεσμικό πλαίσιο που διέπει την λειτουργία  των Οργανώσεων Γονέων πρέπει να πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα οι εκλογές σε όλους τους Συλλόγους Γονέων & Κηδεμόνων αλλά και στο σύνολο των Οργανώσεων Γονέων (Ενώσεις, Ομοσπονδίες, ΑΣΓΜΕ). Οι Οργανώσεις Γονέων λειτουργούν και δρουν σε συνάρτηση και παράλληλα με τη λειτουργία των σχολείων. Άρα η κανονική λειτουργία των σχολείων επιβάλλει την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά τις εκλογικές διαδικασίες.

Η νέα σχολική χρονιά είναι μια ιδιαίτερη χρονιά λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και όπως τονίζουμε και στην ανακοίνωση μας για το άνοιγμα των σχολείων υπάρχουν ιδιαιτερότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Έχει αποδειχθεί περίτρανα και τώρα αλλά και τα προηγούμενα χρόνια ότι η μαζική συσπείρωση γύρω από τις Οργανώσεις Γονέων αλλά και ο διεκδικητικός τους προσανατολισμός είναι σημαντικός παράγοντας τόσο για την αναβάθμιση του περιεχομένου και των υποδομών της εκπαιδευτικής διαδικασίας όσο και για την ανάσχεση αντιεκπαιδευτικών πολιτικών.

Καλούμε όλους τους γονείς που αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών τους, να συμμετέχουν ΜΑΖΙΚΑ στους συλλόγους γονέων, να βάλουν υποψηφιότητα για να εκλεγούν στα ΔΣ των Συλλόγων/Ενώσεων. Να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο η συσπείρωση και η αγωνιστική/διεκδικητική κατεύθυνση των Συλλόγων Γονέων. Να αναδειχθούν οι προσπάθειες για μια διαφορετική αντίληψη για τον ελεύθερο χρόνο γονιών και μαθητών για την Αλληλεγγύη, τον Πολιτισμό, τον ερασιτεχνικό Αθλητισμό, μακριά από πρακτικές εμπορευματοποίησης.

Στα πλαίσια αυτά έχουμε ήδη αναρτήσει στην ιστοσελίδα της ΑΣΓΜΕ www.asgme.gr το «Αλφαβητάρι – Οδηγό» των Οργανώσεων Γονέων με στόχο να συμβάλλουμε και να βοηθήσουμε στην όσο το δυνατόν καλύτερη ενημέρωση των γονιών σχετικά με διάφορα θέματα που διέπουν τη λειτουργία, τη συμμετοχή αλλά και τις εκλογικές διαδικασίες.

Η φετινή χρονιά είναι διαφορετική. Θα χρειαστεί να προσαρμοστούμε στις συνθήκες που υπάρχουν λόγω Covid-19 για λόγους υγιεινής και ασφάλειας. Έχουμε τη δυνατότητα να ακολουθήσουμε διαφορετικές πρακτικές και να δούμε εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά πρακτικά ζητήματα των εκλογικών διαδικασιών χωρίς να παραβιάζουμε τις καταστατικές αρχές των Οργανώσεων Γονέων. Χρειάζεται έγκαιρη προετοιμασία και καλός σχεδιασμός ειδικά με τις πρόσθετες δυσκολίες που θα έχουμε φέτος.

Προτείνεται στους Συλλόγους Γονέων να ξεκινήσουν άμεσα, με την έναρξη των σχολείων, τις εκλογοαπολογιστικές τους Γενικές Συνελεύσεις, τηρώντας τα υγειονομικά μέτρα (αποστάσεις, χρήση μάσκας κ.λ.π)  για την ασφάλεια και την υγιεινή των γονιών, πραγματοποιώντας τις Γ.Σ σε ανοικτούς χώρους, είτε στα προαύλια των σχολείων, είτε σε υπαίθρια θεατράκια ή οποιοδήποτε άλλο χώρο πρόσφορο που αποκλείει τον συνωστισμό λόγω μαζικής παρουσίας γονιών και κηδεμόνων.

Επίσης για την καλύτερη διευκόλυνση και μεγαλύτερη συμμετοχή των γονιών στις εκλογές θα μπορούσαμε να προγραμματίσουμε περισσότερες από μια μέρες τη διάρκεια της ψηφοφορίας των εκλογών, εξασφαλίζοντας φυσικά την παρουσία της εφορευτικής επιτροπής καθ’ όλη τη διάρκεια των εκλογών (π.χ. Πέμπτη απόγευμα, Παρασκευή απόγευμα, Σάββατο πρωί).        

Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε πολύ έντονα πόσο δίκαια, ρεαλιστικά και αναγκαία είναι τα αιτήματά μας και πόσο επιβεβλημένη είναι η υλοποίηση των θέσεων μας για ένα σύγχρονο δημόσιο και δωρεάν σχολείο   που να καλύπτει τις διευρυμένες μορφωτικές ανάγκες του σήμερα.

Τι μπορεί να ενισχύσει αυτή την κατεύθυνση; Απαντάμε απερίφραστα : η μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων.

Γιατί να κάνουμε πιο δυνατούς τους Συλλόγους Γονέων; Η μαζική συμμετοχή των γονιών στις εκλογικές διαδικασίες είναι σημαντική προϋπόθεση για να δυναμώσουν οι Σύλλογοι και να αποτελέσουν το κύτταρο του σχολείου και της γειτονιάς.  Από τη δική μας συμμετοχή και τα κριτήρια με τα οποία θα ψηφίσουμε τα νέα ΔΣ σε Συλλόγους Γονέων σε κάθε σχολείο, στις Ενώσεις, στις Ομοσπονδίες, κρίνονται πάρα πολλά. Πρώτα απ’ όλα κρίνεται τι εφόδια θα έχουμε εμείς οι γονείς στα χέρια μας για να διεκδικήσουμε όλα αυτά που χρειάζονται τα παιδιά μας. Και με βάση την κατάσταση που βιώνουμε κάθε χρόνο  και ειδικά φέτος στην εκπαίδευση χρειάζονται πολλά.

               Μέσα από τους Συλλόγους, τις Ενώσεις, τις Ομοσπονδίες Γονέων και την ΑΣΓΜΕ οργανώνουμε τον αγώνα μας για τη βελτίωση των συνθηκών υποδομών και μόρφωσης των παιδιών μας :

  • Για να μη βάζει ο γονιός το χέρι στην τσέπη. Για να είναι η παιδεία αποκλειστικά δημόσια και πραγματικά δωρεάν.
  • Για ένα σχολείο με σύγχρονες υποδομές, για ποιοτικό μάθημα, με εργαστηριακές υποδομές, έχοντας τμήματα το πολύ 15 μαθητών στις σημερινές συνθήκες, για σχολικές μεταφορές που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες, για μόνιμο/οργανικό προσωπικό στην καθαριότητα των σχολείων, για τραπεζοκόμους, κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, Σχολιατρική υπηρεσία και σχολικούς φύλακες.
  • Για προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών.
  • Για τα δικαιώματα στην εκπαίδευση των παιδιών με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες.
  • Για πλήρη δημόσια υγειονομική κάλυψη των παιδιών, ελεύθερο χρόνο και τις απαραίτητες υποδομές αθλητισμού, πολιτισμού, ασφαλών παιδικών χαρών στις γειτονιές.
  • Για ένα σχολείο που θα καλλιεργεί τη συνεργασία, το σεβασμό και την αλληλεγγύη πετώντας στα σκουπίδια την επιθετική συμπεριφορά, το φασισμό, το ρατσισμό.

 Αγαπητοί γονείς,

Η ζωή η ίδια έχει αποδείξει ότι όσο μειώνουμε τις απαιτήσεις μας τόσο μεγαλώνει η απαξίωση του Δημόσιου αγαθού της Παιδείας για κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια. Όταν δεν δυναμώνουμε τα δικά μας όπλα για να διεκδικήσουμε αυτά που έχουμε ανάγκη, είναι σαν να βγάζουμε με τα ίδια μας τα χέρια τα μάτια μας. Είναι σαν να λέμε στην εκάστοτε κυβέρνηση: “προχώρα, συμφωνούμε με αυτά που κάνεις…”.

Όμως, ας αναρωτηθούμε πότε είχαμε θετικά αποτελέσματα στον αγώνα μας; Τι ήταν αυτό που οδήγησε σε μικρές ή μεγάλες «νίκες»; Είναι ο σωστός προσανατολισμός στην κατεύθυνση της συσπείρωσης και της διεκδίκησης,  η μαζικότητα στις κινητοποιήσεις αλλά και η αγωνιστικότητα με την οποία αντιμετωπίζουμε τα συσσωρευμένα προβλήματα που βιώνουμε καθημερινά στα σχολεία. Πολλές φορές χάρη στο πείσμα και τη συλλογικότητα, τον ενωμένο αγώνα γονιών, μαθητών και εκπαιδευτικών καταφέραμε να αναχαιτίσουμε τα σχέδια τους, αναγκάσαμε κυβερνήσεις σε αναδίπλωση.

Κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και τη μόρφωση των παιδιών μας!

Μαζικοποιούμε τους Συλλόγους Γονέων!

Και κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή – μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή.

ΑΝΑΚ_ΑΣΓΜΕ_ΕΚΛΟΓΕΣ-ΣΕΠΤ2020