Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Ανησυχία επιστημόνων ενόψει του χειμώνα μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης, σε όλο τον κόσμο είχαν καταμετρηθεί 33.557.938 κρούσματα και 1.006.468 θάνατοι από τον κορονοϊό

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζει να εξαπλώνεται αμείωτα σε όλο τον κόσμο, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των επιστημόνων για το «δεύτερο κύμα» και -ακόμη χειρότερα- δημιουργώντας τις αρνητικότερες προϋποθέσεις για την είσοδο στο λεγόμενο τρίτο κύμα, όταν δηλαδή μπει ο χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο.

Σύμφωνα με τον ιστοτόπο «worldometer», μέχρι τις 10 το πρωί της Τρίτης, σε όλο τον κόσμο είχαν καταμετρηθεί 33.557.938 κρούσματα και 1.006.468  θάνατοι από τον κορονοϊό, ωστόσο ακόμη και αυτά τα τρομακτικά νούμερα ενδεχομένως να απέχουν από την πραγματικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με αξιωματούχο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο επίσημος αριθμός των θανάτων υποτιμά τον πραγματικό συνολικό αριθμό. «Αν μη τι άλλο, οι αριθμοί που αναφέρονται επί του παρόντος πιθανόν αντιπροσωπεύουν μια υποτίμηση του αριθμού των ανθρώπων που είτε έχουν προσβληθεί από την COVID-19 είτε πέθαναν από αυτήν», δήλωσε ο Μάικ Ράιαν, επικεφαλής του προγράμματος εκτάκτων υγειονομικών καταστάσεων του ΠΟΥ, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στη Γενεύη. «Όταν μετράτε κάτι, δεν μπορείτε να το μετρήσετε τέλεια, αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι οι τρέχοντες αριθμοί πιθανότατα υποτιμούν τον πραγματικό απολογισμό θανάτων από την COVID», είπε.

Την ίδια ώρα, η ανησυχία των επιστημόνων, όχι μόνο για το τώρα αλλά κυρίως για το επόμενο διάστημα, είναι έκδηλη.

Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση του Άνθονι Φάουτσι, διευθυντή του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών και πρώην συμβούλου του Τραμπ, ο οποίος έκρουσε τον «κώδωνα του κινδύνου» για τις ΗΠΑ, προειδοποιώντας ότι δεν βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό αυξάνονται σε ορισμένες περιοχές.

«Υπάρχουν πολιτείες όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων και ακόμη και των εισαγωγών στα νοσοκομεία», δήλωσε ο Φάουτσι, τοποθετούμενος στην εκπομπή «Good Morning America» του τηλεοπτικού δικτύου ABC. «Κι ελπίζω να μη συμβεί, αλλά μπορεί να αρχίσουμε να βλέπουμε αύξηση των θανάτων», πρόσθεσε.

Ο ανοσολόγος σημείωσε πως ανησυχεί διότι «βρισκόμαστε σε τέτοια θέση την ώρα που ο καιρός αρχίζει να επιδεινώνεται».

 «Χρειάζεται στ’ αλήθεια να εντείνουμε τα μέτρα δημόσιας υγείας για τα οποία μιλάμε ακατάπαυστα», συνέχισε.

Ως χθες Δευτέρα, πάνω από 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό και 205.031 είχαν υποκύψει στην COVID-19, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς».

Στις άλλες χώρες οι σχετικοί ημερήσιοι αριθμοί παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Στην Ινδία, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 776 θάνατοι και 70.589 επιβεβαιωμένα κρούσματα, στη Βραζιλία 317 νέοι θάνατοι και 13.155 νέα κρούσματα και στο Μεξικό 3.400 μολύνσεις και 173 θάνατοι.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)