Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Υεμένη: Ανταλλαγές εκατοντάδων αιχμαλώτων

Ξεκίνησε χθες η διαδικασία ανταλλαγής 1.000 αιχμαλώτων μεταξύ αντικαθεστωτικών ενόπλων Σιιτών Χούτι και στρατιωτικών δυνάμεων του Προέδρου Χάντι, που στηρίζουν την επέμβαση ξένων δυνάμεων στη χώρα εδώ και μία πενταετία. Είχε προηγηθεί αυτήν τη βδομάδα η απελευθέρωση 200 Χούτι με αντάλλαγμα τον τερματισμό της ομηρίας δύο Αμερικανών και την παράδοση της σορού ενός τρίτου που έχασε τη ζωή του στη διάρκεια κράτησης.

Η ανταλλαγή αυτή επετεύχθη μετά από συμφωνία ανάμεσα σε διαπραγματευτές των Χούτι και της κυβέρνησης του Προέδρου Χάντι με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ, πριν από περίπου έναν μήνα στην Ελβετία. Η απελευθέρωση των 1.000 αιχμαλώτων πραγματοποιείται με ευθύνη της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού στην Υεμένη.

Το τηλεοπτικό δίκτυο «al Massirah», που ελέγχουν οι Χούτι, μετέδωσε ότι μια πρώτη ομάδα αντικαθεστωτικών έφθασε χτες το μεσημέρι στο διεθνές αεροδρόμιο της Σανάα, πρωτεύουσας της Υεμένης. Στη συνέχεια ακολούθησαν άλλες πτήσεις προς το αεροδρόμιο Σεγιούν στη Νότια Υεμένη και στο αεροδρόμιο Αμπχα της Σαουδικής Αραβίας.

Την ίδια ώρα ο διευθυντής της ΓΙΟΥΝΙΣΕΦ για Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, Τεν Σεμπάν, έκανε έκκληση για τη συγκέντρωση και χορήγηση 87 εκατομμυρίων δολαρίων έως το τέλος του χρόνου με στόχο τη στοιχειώδη λειτουργία των σχολείων στην Υεμένη, που έχουν υποστεί σημαντικές καταστροφές εξαιτίας του πολυετούς πολέμου.