Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Βρετανικός Τύπος: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέφερε ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων κορονοϊού παγκοσμίως την Κυριακή

TheTelegraph

Η Δανία κινδυνεύει να χάσει το ταξιδιωτικό της πλεονέκτημα με το Ηνωμένο Βασίλειο αυτήν την εβδομάδα, ενώ η ηπειρωτική Ελλάδα έχει μετακινηθεί στην «κίτρινη ζώνη». Το επταήμερο ποσοστό μόλυνσης ανά 100.000 κατοίκους έχει φτάσει τα 28,8 στη Δανία, τοποθετώντας το πάνω από την «κόκκινη» Τζαμάικα και το Βέλγιο. Το κατώτατο όριο στο οποίο η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο προσθήκης μιας χώρας στον κατάλογο καραντίνας διακοπών είναι ποσοστό επτά ημερών 20 περιστατικών ανά 100.000 άτομα. Το ποσοστό επτά ημερών της Ελλάδας είναι τώρα 15,4 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους, τοποθετώντας το στην «κίτρινη ζώνη» κοντά με την Ιταλία (16,5 περιπτώσεις ανά 100.000). Το Γραφείο Εξωτερικών, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης (FCDO) εκδίδει οδηγίες για τα ελληνικά νησιά Κρήτη, Λέσβο, Μύκονο, Σαντορίνη, Σέριφο, Τήνο και Ζάκυνθο. Από τις 9 Σεπτεμβρίου, οι αφίξεις από αυτά τα νησιά στην Αγγλία και τη Βόρεια Ιρλανδία υπόκεινται σε 14 ημέρες καραντίνα. Η Ουαλία έχει περιορισμούς σε καραντίνα για Μύκονο, Ζάκυνθο, Λέσβο, Πάρο και Αντίπαρο, Κρήτη, Σαντορίνη, Σέριφο και Τήνο. Η ηπειρωτική Ελλάδα παραμένει στη λίστα χωρίς καραντίνα του Ηνωμένου Βασιλείου. Ωστόσο, οι αφίξεις στη Σκωτία από οπουδήποτε στην Ελλάδα απομονώνονται.

TheGuardian

Η Ελλάδα έχει δεσμευτεί ότι οι μετανάστες που έμειναν άστεγοι μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές στο μεγαλύτερο στρατόπεδο προσφύγων της Ευρώπης, θα επανατοποθετηθούν στο νησί «μέσα σε λίγες μέρες» παρά την έντονη αντίθεση των ντόπιων. Ο υπουργός μετανάστευσης της χώρας Νότης Μιταράκης είπε ότι η διαδικασία επανεγκατάστασης περισσότερων από 12.500 ανδρών, γυναικών και παιδιών που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την εγκατάσταση στη Λέσβο είναι σε εξέλιξη, ακόμη και αν η πανδημία του κορονοϊού σήμαινε ότι χρειάζονταν επίσης περισσότερο χρόνο. “Θα χρειαστούν λίγες μέρες, αλλά όλοι οι πληγέντες θα μετακινηθούν σε αυτήν την προσωρινή τοποθεσία”, δήλωσε στους δημοσιογράφους στο χώρο όπου οι αρχές, με τη βοήθεια του στρατού, αγωνίζονται για να στήσουν σκηνές. «Ελπίζουμε να έχουμε 5.000 κρεβάτια έτοιμα μέχρι το τέλος της ημέρας». Οι δοκιμές Rapid Covid-19 διεξήχθησαν πριν μπουν για να διασφαλιστεί ότι είναι «μια ασφαλής κοινότητα», δήλωσε ο Μιταράκης. Στεγασμένο σε ένα πρώην πεδίο βολής, βρίσκεται το στρατόπεδο αντικατάστασης και είναι η απάντηση της κυβέρνησης για την ανθρωπιστική κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Μετά το χάος οι πρόσφυγες κοιμούνται σε πρόχειρα καταφύγια κατά μήκος της οδού που οδηγεί στη Μυτιλήνη και ακόμη και σε ένα τοπικό νεκροταφείο, υπό αστυνομική φρουρά. Η προοπτική μετεγκατάστασης σε μια νέα τοποθεσία δεν έγινε δεκτή ούτε από τους πρόσφυγες ούτε από τους ντόπιους. Την Κυριακή, πολλοί αρνήθηκαν να εισέλθουν στη νέα τοποθεσία με το φόβο ότι δεν θα φύγουν ποτέ. Για τους μετανάστες που αναγκάζονται να υπομείνουν σε μακροχρόνια αναμονή για επεξεργασία του αιτήματος ασύλου, το νησί του Αιγαίου δεν είναι η περιοχή που πρόσμεναν όταν ξεκίνησαν το επικίνδυνο ταξίδι για την Ευρώπη. Ο Μιταράκης επέμεινε ότι όσοι μένουν εκτός δεν θα μεταφερθούν στην ηπειρωτική χώρα. «Η καλύτερη λύση για να προχωρήσουν με αιτήσεις ασύλου είναι στο στρατόπεδο», είπε, ισχυριζόμενος ότι οι πολιτικές για τη μετανάστευση της κεντροδεξιάς κυβέρνησης ήταν «σκληρές αλλά δίκαιες».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανέφερε ρεκόρ αύξησης των κρουσμάτων κοροναϊού παγκοσμίως την Κυριακή, αφού γνωστοποιήθηκαν επιπλέον 307.930 λοιμώξεις παγκοσμίως σε μια ημέρα.Οι παγκόσμιοι επίσημα καταγραμμένοι θάνατοι από το Covid-19 αυξήθηκαν κατά 5.537 την ίδια περίοδο σε 917.417 συνολικά, ανέφερε ο ιστότοπος του ΠΟΥ.Η Ινδία ανέφερε 94.372 νέες περιπτώσεις, ακολουθούμενες από τις Ηνωμένες Πολιτείες με 45.523 νέες λοιμώξεις και τη Βραζιλία με 43.718.Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ινδία ανέφεραν η κάθε μια περισσότερους από 1.000 νέους θανάτους και η Βραζιλία ανέφερε 874 θανάτους τις τελευταίες 24 ώρες.

Η κυβέρνηση του Ισραήλ ενέκρινε την επιβολή κλειδώματος τριών εβδομάδων σε εθνικό επίπεδο για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κοροναϊού που θα ξεκινήσει την Παρασκευή. Ωστόσο, το αεροδρόμιο Ben Gurion του Ισραήλ θα παραμείνει ανοιχτό, σύμφωνα με το Reuters. Το αυξανόμενο ποσοστό λοίμωξης φέρνει τα νοσοκομεία της χώρας πιο κοντά στη μέγιστη χωρητικότητα και αποσταθεροποιεί το σύστημα υγείας, σύμφωνα με έκθεση του κέντρου πληροφοριών του Ισραήλ την Κυριακή, το οποίο ανέφερε ότι το ποσοστό μόλυνσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες είναι το υψηλότερο που καταγράφηκε από την έναρξη της επιδημίας. Το νέο κλείδωμα θα κοστίσει στην οικονομία 6,5 δισεκατομμύρια shekel (1,46 δισ. Λίρες), δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών την Κυριακή. Κατά τη διάρκεια του κλειδώματος, οι Ισραηλινοί θα πρέπει να παραμείνουν σε απόσταση 500 μέτρων από τα σπίτια τους, αλλά μπορούν να ταξιδεύουν σε χώρους εργασίας που θα επιτρέπεται να λειτουργούν σε περιορισμένη βάση. Τα σχολεία και τα εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά, αλλά τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοιχτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό, αλλά τα μη κυβερνητικά γραφεία και οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει να κλείσουν, αρκεί να μην δέχονται πελάτες. «Ξέρω ότι αυτά τα μέτρα θα απαιτήσουν βαρύ τίμημα για όλους μας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε τηλεοπτική ομιλία. «Αυτό δεν είναι το είδος των διακοπών που έχουμε συνηθίσει. Και σίγουρα δεν θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε με τις  οικογένειές μας». Ο Νετανιάχου, ο οποίος αντιμετώπισε αυξανόμενη κριτική για τον χειρισμό της κρίσης του κοροναϊού, δήλωσε ότι έδωσε εντολή στον υπουργό Οικονομικών του να παρουσιάσει ένα νέο οικονομικό πακέτο για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις που πλήττονται από το κλείσιμο.

BBCNews

Η Ελλάδα αναφέρει ότι θα χτίσει ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής για μετανάστες και πρόσφυγες στο νησί της Λέσβου, για να αντικαταστήσει το κατεστραμμένο στρατόπεδο της Μόριας. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι το νέο κέντρο ήταν μια ευκαιρία για επαναφορά της πολιτικής χειρισμού των αφίξεων μεταναστών. Ανακοινώνοντας τα σχέδιά του, ο πρωθυπουργός είπε: «Αυτό που συνέβη στη Μόρια, που είναι τραγωδία, πρέπει να θεωρηθεί ευκαιρία. Πρώτα απ’ όλα, ως ευκαιρία επανενεργοποίησης της Ευρώπης προς την κατεύθυνση της αλληλεγγύης προς την Ελλάδα, και υιοθέτηση κοινής πολιτικής μετανάστευσης και ασύλου σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η δεύτερη ευκαιρία από αυτήν την τραγωδία είναι να δημιουργήσουμε στη Λέσβο ένα νέο μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης που δεν θα φέρει τις αρνητικές πτυχές και τα προβλήματα της Μόρια, το οποίο ταυτίζεται και δικαίως, με την κακοδιαχείριση του προσφυγικού ζητήματος».

Διαμαρτυρίες στη Λευκορωσία: Η αντιπολίτευση συνεχίζει να ασκεί πίεση στον Λουκασένκο. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μινσκ και σε άλλες πόλεις, τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες μαζικής διαμαρτυρίας εναντίον του Προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο.Η αστυνομία είπε ότι συνέλαβε περίπου 400 άτομα πριν και κατά τη διάρκεια των διαμαρτυριών, που ονομάστηκαν March of Heroes.Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν από τις αμφισβητούμενες εκλογές πριν από ένα μήνα και τη βάναυση καταστολή της αστυνομίας.Οι διαδηλωτές θέλουν ο κ. Λουκασένκο να παραιτηθεί μετά από ισχυρισμό περί εκτεταμένης νοθείας.Αλλά ο ηγέτης της Λευκορωσίας, στην εξουσία επί 26 χρόνια, αρνήθηκε τους ισχυρισμούς και κατηγορεί τα δυτικά κράτη για παρέμβαση. Ο 66χρονος Λουκασένκο υποσχέθηκε να υπερασπιστεί τη Λευκορωσία, καθώς οι περισσότεροι ηγέτες της αντιπολίτευσης βρίσκονται υπό σύλληψη ή εξορία.Είναι η πέμπτη διαδοχική Κυριακή μαζικών διαδηλώσεων, με περίπου 100.000 να διαδηλώνουν κάθε εβδομάδα.