Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Τουρκικός Τύπος: Η ανακοίνωση των 104 απόστρατων ναυάρχων

Το κύριο πολιτικό θέμα που απασχολεί σχεδόν αποκλειστικά τον τουρκικό Τύπο είναι μια ανακοίνωση 104 απόστρατων ναυάρχων με τον τίτλο «Ανακοίνωση Μοντρέ».

Η κυβέρνηση και ο συνεταίρος της το εθνικιστικό κόμμα ΜΗΡ την θεωρούν ως παρότρυνση σε πραξικόπημα. Η αξιωματική αντιπολίτευση (CHP) συμφωνεί με την ανακοίνωση. Η Γενική Εισαγγελία της Άγκυρας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με την ανακοίνωση και έγιναν οι πρώτες συλλήψεις. Κύρια αιτία της ανακοίνωσης είναι η καταφατική απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος της βουλής σε ερώτηση «εάν με μία υπογραφή μπορεί να ακυρωθεί και η Σύμβαση του Μοντρέ όπως έγινε και με την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης».

Η ανακοίνωση είναι ως εξής :

Προς το μεγάλο Τουρκικό Έθνος.

Δημιουργεί ανησυχία το άνοιγμα το τελευταίο διάστημα της συζήτησης που αφορά τα πλαίσια της ύπαρξης εξουσίας για την ακύρωση όσο του Κανάλ Ιστάνμπουλ (σ.σ. Διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) όσο και διεθνών συνθηκών όπως η Σύμβαση του Μοντρέ.
Τα τουρκικά στενά είναι μια από τις σημαντικότερες θαλάσσιες οδούς στον κόσμο και πάντα διέπονταν από πολυεθνικές συνθήκες.
Η τελευταία από αυτές, η συνθήκη του Μοντρέ, πέρα από την προστασία με τον καλύτερο τρόπο των δικαιωμάτων της Τουρκίας δεν είναι μόνο μία συνθήκη που διέπει την διέλευση από τα τουρκικά στενά αλλά είναι μια σημαντική διπλωματική νίκη που ολοκλήρωσε την Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης η οποία αποκατέστησε την πλήρη κυριαρχία της Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη,στο Τσανάκαλε,στην Θάλασσα του Μαρμαρά και στα Στενά.Το Mοντρέ είναι το βασικό έγγραφο της ασφάλειας των χωρών της Μαύρης Θάλασσας και είναι η σύμβαση που κάνει την Μαύρη Θάλασσα μια ειρηνική θάλασσα.
Το Μοντρέ δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να διατηρήσει η Τουρκία την ουδετερότητά της στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.Για αυτούς και παρόμοιους λόγους θεωρούμε ότι δεν πρέπει να υπάρχουν λόγια και πράξεις που να οδηγούν αυτήν την σύμβαση σε αντικείμενο αντιπαραθέσεων.
Από την άλλη πλευρά, ορισμένες απαράδεκτες εικόνες,ειδήσεις και συζητήσεις στον τύπο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπήρξαν πηγή βαθιάς θλίψης για όσους από εμάς έχουν αφιερώσει την ζωή τους σε αυτό το επάγγελμα.Τα τελευταία χρόνια, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και ειδικά οι ναυτικές δυνάμεις μας έχουν βιώσει μια πολύ σκόπιμη επίθεση που έχει σχέση με την FETÖ και θυσίασαν πολύτιμο προσωπικό τους σε αυτές τις προδοτικές συνωμοσίες (σ.σ. Τους θεώρησαν συνεργάτες του Γκιουλέν με συμμετοχή στο πραξικόπημα).Το πιο σημαντικό μάθημα που πρέπει να αντληθεί από αυτά τα σχέδια είναι ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πρέπει να διατηρήσουν σχολαστικά τις θεμελιώδεις αξίες του συντάγματος, οι οποίες δεν μπορούν να προταθούν για αλλαγή.
Καταδικάζουμε και αντιτασσόμαστε στις προσπάθειες που με αυτές τις αιτιολογίες θέλουν να δείξουν ότι οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και το ναυτικό έχουν απομακρυνθεί από τις αξίες τους και την σύγχρονη πορεία που χάραξε ο Ατατούρκ.

Διαφορετικά, η Δημοκρατία της Τουρκίας μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με τα πιο επικίνδυνα γεγονότα και απειλές για την επιβίωση της (σ.σ.Η επίμαχη φράση για την αντίδραση της κυβέρνησης – Η υπογράμμιση δική μας).

Φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ

Βροχή αντιδράσεων για την ανακοίνωση των ανακοίνωση των απόστρατων ναυάρχων

Οι αντιδράσεις στην ανακοίνωση των απόστρατων ναυάρχων αυξάνονται σαν χιονοστιβάδα.
Με σκληρές εκφράσεις αντέδρασαν ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Σέντοπ ,ο αναπληρωτής πρόεδρος της δημοκρατίας Οκτάι, ο υπουργός εσωτερικών Σοϊλού,ο υπουργός εξωτερικών Τσαβούσογλου, ο υπουργός δικαιοσύνης Γκιούλ, ο εκπρόσωπος της προεδρίας της δημοκρατίας Καλίν, ο αναπληρωτής πρόεδρος του AKΡ Κουρτουλμούς, ο εκπρόσωπος του AKΡ Τσελίκ, ο αναπληρωτής πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του AKΡ Ουνάλ, ο υπουργός βιομηχανίας και τεχνολογίας Βαράνκ, ο υπουργός Οικογένειας, Εργασίας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Σελτσούκ και ο πρόεδρος επικοινωνιών Αλτούν.

Τζουμχουριγιέτ

Σε δήλωση του στην Τζουμχουριγιέτ ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP) Φαίκ Όζτρακ μεταξύ άλλων είπε: «Το να βγάλεις το συμπέρασμα πραξικοπήματος από αυτήν την ανακοίνωση είναι χαρακτηριστικό των πολιτικών πραξικοπηματιών».