Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Το υπουργείο άμυνας της Τουρκίας χαρακτηρίζει «νόμιμες» τις έρευνες του «Τσεσμέ» και κατηγορεί την Ελλάδα για κλιμάκωση της έντασης

Την έναρξη των υποθαλάσσιων ερευνών από το υδρογραφικό του πολεμικού ναυτικού «Τσεσμέ» στο Αιγαίο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας από την Τουρκία, ισχυριζόμενο ότι οι εργασίες του «είναι νόμιμες, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες. Δεν αφορούν υποθαλάσσιες έρευνες και δεν παραβιάζουν το πρωτόκολλο της Βέρνης του 1976».

Σύμφωνα με την τουρκική «Navtex», οι περιοχές που δεσμεύονται για έρευνες του «Τσεσμέ» βρίσκονται μεταξύ της Λήμνου, της Σκύρου και της Αλοννήσου, ενώ οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν μέχρι τις 2 Μάρτη.

Παράλληλα, το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, μέσω «πηγών» του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «Anadolu», κατηγορούν την Ελλάδα για τις υποθαλάσσιες εργασίες που πραγματοποιεί μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου. Συγκεκριμένα, οι «πηγές» λένε ότι «μετά τις 25 Γενάρη» -οπότε ολοκληρώθηκε ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών-, «η Ελλάδα πραγματοποιεί υποθαλάσσιες εργασίες μεταξύ της Κρήτης και της Πελοποννήσου, ενώ με νέα “Navtex” στις 18 Φλεβάρη ξεκίνησε υποθαλάσσιες εργασίες βόρεια της Κρήτης με άγνωστη ημερομηνία λήξης».

Παράλληλα, ενόψει του επόμενου γύρου των «διερευνητικών επαφών», η Τουρκία σπεύδει να επαναφέρει τις απαιτήσεις για αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, επαναλαμβάνοντας ότι στις στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιεί η χώρα μας, συμπεριλαμβάνει αποστρατιωτικοποιημένα νησιά!

Οι «πηγές» του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρουν και όλες τις ασκήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μετά από την ολοκλήρωση του 61ου γύρου των διερευνητικών, μόνον και μόνον για να σημειώσουν ότι σε αυτές χρησιμοποιήθηκαν τα χωρικά ύδατα νησιών όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, τα Ψαρά, το Καστελόριζο, η Ικαρία, ο Άγιος Ευστράτιος και η Σαμοθράκη, τα οποία η Άγκυρα θέλει να αποστρατικοποιηθούν.

Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σπεύδει να «συμβουλέψει» την Ελλάδα ότι πρέπει «να αποφύγει τις ενέργειες και τη ρητορική που αυξάνουν την ένταση και να προσπαθήσει στην επίλυση των προβλημάτων με συναντήσεις και ειλικρινή διάλογο».