Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Σύνοδος ΕΕ: Εκτεθειμένη η κυβέρνηση που βλέπει…κυρώσεις

Εκτεθειμένη είναι η κυβέρνηση έπειτα απ’ την ολοκλήρωση ακόμη μίας Ευρωπαϊκής Συνόδου, η οποία θα έφερνε κυρώσεις στην Τουρκία για την επιθετική της στάση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη γιατί καλλιέργησε τον εφησυχασμό στα ελληνοτουρκικά, μίλησε για την περιβόητη “ευρωπαϊκή αλληλεγγύη” η οποία προφανώς αγνοείται.

Οι ισχυροί οικονομικοί και στρατιωτικοί δεσμοί που έχουν ηγετικά κράτη μέλη της ΕΕ με την Τουρκία δεν μπορούν, φυσικά, να μπουν στο γύψο και να επιβληθούν κυρώσεις.

Εξάλλου, είναι αυτοί οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που έχουν δώσει αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας όλα αυτά τα χρόνια. Τα αποτελέσματα της χθεσινής Συνόδου, είναι ένας ακόμη “ούριος άνεμος” στις παράνομες τουρκικές διεκδικήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Η πρωτοφανής αμφισβήτηση από την τουρκική αστική τάξη των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποτελέσει από μόνη της την κινητοποίηση των “συμμάχων” έστω και για τις όποιες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Προσερχόμενος χτες το μεσημέρι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ο Κυρ. Μητσοτάκης ξεχώρισε ως θέμα της ατζέντας με «ιδιαίτερη σημασία» «την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τις σχέσεις μας με την Τουρκία». Παρουσιάζοντας ως «διακύβευμα» την «αξιοπιστία της ΕΕ», θύμισε ότι στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτώβρη αποφάσισαν πως σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παραβατική συμπεριφορά θα υπάρχουν «συνέπειες». «Και ορίσαμε από κοινού ότι ημερομηνία λήψης των αποφάσεων θα είναι αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου. Τώρα, λοιπόν, θα φανεί εάν πραγματικά ως Ευρώπη είμαστε αξιόπιστοι σε αυτά τα οποία εμείς οι ίδιοι έχουμε συμφωνήσει», συμπλήρωσε, αποσιωπώντας τη λεγόμενη στρατηγική συνεργασία ΕΕ – Τουρκίας και τις πολύμορφες σχέσεις – οικονομικές, γεωπολιτικές, στρατιωτικές – που αναπτύσσουν με τη γειτονική χώρα ηγετικά κράτη-μέλη της ΕΕ.

Βέβαια, την “αξιοπιστία” της ΕΕ την γνωρίζει πολύ καλά ο λαός μας, αφού είναι ανύπαρκτη -όπως και η αλληλεγγύη της- όταν πρόκειται για την υπεράσπιση των συμφερόντων των λαών.

Εκεί, που παρέμεινε αξιόπιστη και αλληλέγγυα η ΕΕ είναι στο μεγάλο κεφάλαιο των ευρωπαϊκών κρατών, ιδίως όσον εμπλέκονται στενότερα με το τουρκικό κεφάλαιο.

Οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τη «βελτίωση» του προσχεδίου δεν έφεραν καμία ουσιαστική αλλαγή, καθώς το μόνο πρακτικό αποτέλεσμα ήταν να διευρυνθεί η λίστα των ενδεχόμενων(!) κυρώσεων προς τα πρόσωπα που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας, σε περίπτωση που η Άγκυρα εξακολουθήσει τις «χωρίς εξουσιοδότηση» ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ παραπέμπονται για την επόμενη σύνοδο, το Μάρτη του 2021, οι όποιες αποφάσεις.

Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, σε ό,τι αφορά την Τουρκία και την Ανατολική Μεσόγειο, αναφέρεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε στην απόφαση να προετοιμάσει «επιπλέον καταχωρήσεις, με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου 2019, που αφορούν περιοριστικά μέτρα για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δηλαδή οι όποιες κυρώσεις -…αν και όταν επιβληθούν- θα αφορούν αυτούς που εμπλέκονται στις γεωτρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση «καλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την (Ευρωπαϊκή) Επιτροπή να καταθέσουν έκθεση αναφορικά με την πολιτική, οικονομική και εμπορική σχέση της ΕΕ και της Τουρκίας και αναφορικά με μέσα και επιλογές για το πώς θα προχωρήσει, συμπεριλαμβανομένης της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής της παραπάνω απόφασης για να μελετηθεί το αργότερο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου του 2021», παραπέμποντας για τότε τις όποιες αποφάσεις, ενώ παράλληλα «καταδικάζει τα μονομερή βήματα της Τουρκίας στα Βαρώσια και καλεί να υπάρξει πλήρης σεβασμός των Αποφάσεων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Παράλληλα, στο κείμενο συμπερασμάτων τονίζεται η ανάγκη να προχωρήσει η πολυμερής Διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο. ώστε να προχωρήσουν οι επικίνδυνες εξελίξεις γύρω από τις διευθετήσεις και την συνεκμετάλλευση. Η Τουρκία παραμένει στρατηγικός εταίρος για τα ευρωατλαντικά συμφέροντα στην περιοχή, όπως επιβεβαιώνεται και από το τελικό κείμενο και γι’ αυτό αποτελεί βασικό κριτήριο η παραμονή της σε αυτήν την πλευρά, όπως επιβεβαιώνει και η απαράδεκτη στάση της ΕΕ.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταγράφει την αποχώρηση του ωκεανογραφικού πλοίου Oruc Reis από την ελληνική υφαλοκρηπίδα και επιμένει στη «συνέχιση της αποκλιμάκωσης για την επανέναρξη και την ομαλή συνέχιση των απευθείας διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας». Δηλαδή, η Άγκυρα, θα μπορεί να στέλνει τα ερευνητικά της σκάφη εντός της ελληνικής και κυπριακής δημοκρατίας και αφού τα αποσύρει λίγο πριν τις Συνόδους της ΕΕ…όλα καλά.

Παράλληλα αναφέρει ότι «η ΕΕ θα επιδιώξει να συνεργαστεί, σε ζητήματα σχετικά με την Τουρκία και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις ΗΠΑ».

Η πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθορίζεται μόνο από την προσπάθειά τους να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με όποιο αντάλλαγμα, διαψεύδοντας έτσι την κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα ότι αυτές οι “συμμαχίες” μπορούν να εγγυηθούν την ειρήνη και τα κυριαρχικά δικαιώματα.

ΠΗΓΗ: