Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης: Καταγγέλλει κάθε ξένη επέμβαση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ

Τη βαθιά του ανησυχία για την πρόσφατη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας για συνοριακές διαφορές στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ εκφράζει με ανακοίνωσή της η Γραμματεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), που σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Το ΠΣΕ καταγγέλλει και καταδικάζει κάθε ξένη παρέμβαση, είτε πρόκειται για πρόκληση και κλιμάκωση της έντασης είτε για άμεση ή έμμεση συμμετοχή στην ίδια τη σύγκρουση και απαιτεί το τέλος των ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί ήδη ορισμένες δυνάμεις μέχρι στιγμής. Δεν είναι μυστικό ότι η συγκεκριμένη περιοχή και η ευρύτερη περιοχή έχουν γεωστρατηγικό ενδιαφέρον για ισχυρές χώρες για τον έλεγχο των ενεργειακών πόρων και των δρόμων, όπως παρατηρείται και στη Μέση Ανατολή, στη Βόρεια Αφρική και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΠΣΕ έχει επίγνωση της περίπλοκης ιστορίας της αμφισβητούμενης περιοχής και ανησυχεί με τις σοβαρές συνέπειες που έχει το ξέσπασμα μιας σύγκρουσης μεταξύ των δύο χωρών – για τους λαούς της και για τους λαούς της ήδη ταραγμένης περιοχής. Αναγνωρίζοντας τη σοβαρή πιθανότητα μια τέτοια σύγκρουση να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο μεγαλύτερων διαστάσεων, το ΠΣΕ απαιτεί:

– Άμεση κατάπαυση του πυρός και τερματισμό όλων των εχθροπραξιών

– Επιστροφή στο διάλογο μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών, για αναζήτηση πολιτικής και συμφωνημένης επίλυσης της σύγκρουσης.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πιστεύει ότι τα παραπάνω είναι ο μόνος δρόμος για τα συμφέροντα των λαών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και για την ειρήνη στην περιοχή».