Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Νύχτες Πρεμιέρας: Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ξεκίνησε

Το 26ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας» ξεκίνησε χτες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 4 Οκτώβρη στους φυσικούς του χώρους, και είναι έτοιμο για την πρώτη του διεξαγωγή σε 7 θερινούς κινηματογράφους. Οι κινηματογράφοι που θα φιλοξενήσουν τις προβολές του Φεστιβάλ είναι οι εξής: «Αίγλη» Ζαππείου, «Cine Ανεσις», «Cine Αθηναία», «Ριβιέρα», «Τριανόν», «Λαΐς» – Ταινιοθήκη της Ελλάδας και «Στέλλα».

Στο 26ο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν συνολικά 138 ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, 90 μεγάλου μήκους και 48 μικρού μήκους. Φιλοξενούνται επίσης τρία διαγωνιστικά τμήματα (Διεθνές Διαγωνιστικό Μυθοπλασίας, Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ και Διαγωνιστικό Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους), ειδικά αφιερώματα, ελληνικές πρεμιέρες ταινιών μεγάλου μήκους μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ.

Όσον αφορά τα αφιερώματα: Στην ενότητα «Icons» θα προβληθούν ντοκιμαντέρ για σπουδαίους κινηματογραφιστές, όπως Στάνλεϊ Κιούμπρικ, Αντρέι Ταρκόφσκι, Φεντερίκο Φελίνι, Ορσον Γουέλς. Η ενότητα «Festival Darlings» περιλαμβάνει επιλεγμένες ταινίες από διεθνή φεστιβάλ (Βερολίνο, Σάντανς, IDF και Κάννες), καθώς και ειδικές προβολές για σπουδαίους σκηνοθέτες του παγκόσμιου σινεμά – Φελίνι, Γουέλς, Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Ντέιβιντ Λιντς, Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ κ.ά. Στην ενότητα «Music & FIlm» θα προβληθούν μουσικά ντοκιμαντέρ για θρύλους της παγκόσμιας μουσικής, ενώ η ενότητα «A dream within a dream: Το σινεμά ονειρεύεται» περιέχει μια επιλογή ταινιών από όλες τις κινηματογραφικές περιόδους. Στο αφιέρωμα για το περιοδικό «Βαβέλ» θα προβληθούν το ντοκιμαντέρ «Βαβέλ – Από τη σιωπή στην έκρηξη», καθώς και ταινίες τις οποίες επιλέγουν και προλογίζουν δημιουργοί του περιοδικού.

Η τελετή έναρξης ξεκίνησε με την πρόσφατα βραβευμένη ταινία στο Φεστιβάλ της Βενετίας, «Nomadland» της Κλόι Ζάο, η δε τελετή λήξης και η απονομή των βραβείων των Διεθνών Διαγωνιστικών Τμημάτων του 26ου Φεστιβάλ «Νύχτες Πρεμιέρας» θα κλείσουν με την ταινία «Η νύμφη του νερού» («Undine») του Κριστιάν Πέτζολντ. Για πρώτη φορά θα λειτουργήσει online πλατφόρμα προβολών στη διεύθυνση online.aiff.gr

Για πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το τηλεφωνικό κέντρο του Φεστιβάλ, στο τηλ. 2103389455 και ώρες 11.00 με 18.00, καθώς και στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, www.aiff.gr.

Προμήθεια εισιτηρίων: Viva.gr, έως και 15 λεπτά πριν από την έναρξη της επιθυμητής προβολής, και στα ταμεία των συνεργαζόμενων κινηματογράφων.