Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Νέα τουρκική Navtex

Με νέα NAVTEX που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Κυριακής από το πολεμικό της ναυτικό, η Τουρκία ξαναβγάζει το πλοίο “Oruc Reis” σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με αυτή, το πλοίο θα πραγματοποιήσει σεισμικές έρευνες στην περιοχή, που βρίσκεται δίπλα από το Καστελόριζο, από τις 12 έως τις 22 Οκτώβρη.

Άλλα δύο πλοία, τα Ataman και Cengiz Han, επίσης θα κάνουν έρευνες σε περιοχή της Αν. Μεσογείου νότια του Καστελόριζου ως την 22η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την ειδοποίηση.

Σημειώνεται πως οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Δένδιας και της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην Μπρατισλάβα και συμφώνησαν να διεξαχθούν διμερείς διερευνητικές επαφές.

“Η νέα τουρκική Navtex αποτελεί την πιο πανηγυρική διάψευση του κυβερνητικού εφησυχασμού ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, η επίσκεψη Πομπέο-Στόλτενμπεργκ στην Ελλάδα και η ενεργοποίηση του ΝΑΤΟϊκού μηχανισμού αντιμετώπισης κρίσεων, θα έβαζαν φρένο στην τουρκική επιθετικότητα.

Αυτές οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Κύπρο, επιβεβαιώνουν ότι ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-ΕΕ διαμορφώνουν βήμα-βήμα το πλαίσιο για επικίνδυνες διευθετήσεις σε βάρος των λαών, την ειρήνη στην περιοχή και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου.