Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Νέα πρόκληση Ερντογάν- Μετατρέπει σε τζαμί άλλο ένα βυζαντινό μνημείο.

Σε άλλη μια προκλητική ενέργεια προχώρησε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία. Όπως αποφασίστηκε η “Μονή της Χώρας”, βυζαντινό μνημείο παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς, μετατρέπεται σε τζαμί.

Η απόφαση του δικαστηρίου, η οποία ορίζει τη μεταβίβαση του μνημείου στην Υπηρεσία Θρησκευτικών Υποθέσεων, είχε ληφθεί από τον προηγούμενο Νοέμβριο και πλέον δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης της γείτονος. 

Η Μονή μετατράπηκε σε τζαμί κατά τον 16ο αιώνα ενώ από το 1958 λειτουργεί ως μουσείο. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης.

Η Μονής της Χώρας

Το μοναστήρι χτίστηκε τον 6ο αιώνα και συγκεκριμένα το 534 μ.Χ. Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα ιστορικά μνημεία της Κωνσταντινούπολης.

Το 1511, μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης, μετατράπηκε σε τζαμί. Για 434 χρόνια χρησιμοποιούνταν ως τέμενος, ενώ το 1945 ελήφθη η υπουργική απόφαση για μετατροπή της σε μουσείο.

Το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε τη μετατροπή της σε τζαμί το 2019 κρίνοντας παράνομη την υπουργική απόφαση του, η οποία οδήγησε στη μετατροπή του κτηρίου σε μουσείο.