Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

ΝΑΤΟϊκοί Εξοπλισμοί και «γκρίζο» Αιγαίο

Αυτό επιγραμματικά ήταν το νόημα των δηλώσεων του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ στη συνέντευξη τύπου που έδωσε την 21η Οκτώβρη πριν τη διήμερη σύνοδο των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ. Δήλωσε με ικανοποίηση ότι «αυτή η χρονιά θα είναι η 6η διαδοχική χρονιά αύξησης των πολεμικών δαπανών, μια αύξηση του 4,3%…». Οι Η.Π.Α., ως συνήθως, καταλαμβάνουν την πρώτη θέση, σταθερά η Ελλάδα τη δεύτερη θέση από τις 30 χώρες του ΝΑΤΟ με 2,30% του ΑΕΠ. Την περασμένη χρονιά οι χώρες που πέρασαν το όριο του 2% του ΑΕΠ, μετά τις δυο πρώτες, ήταν η Βρετανία με 2.43%, η Πολωνία με 2.30% και η Γαλλία με 2,11%. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι το σύνολο των πολεμικών δαπανών για τη χώρα μας το διάστημα 1960-2018 ξεπερνά τα 200 δισ. δολάρια και αναφέρεται σε αποστολές, συντήρηση υλικού και προσωπικού, ασκήσεις εθνικού και ΝΑΤΟϊκού χαρακτήρα. Στην πραγματικότητα τα ποσά αυτά είναι πολύ μεγαλύτερα, γιατί δεν λαμβάνονται υπόψη το κόστος συντήρησης και εκσυγχρονισμού των ξένων βάσεων στη χώρα μας και η τακτική ετήσια συνδρομή μας στο ΝΑΤΟ, ύψους 2% του ΑΕΠ. Φέτος, η Ελλάδα θα δαπανήσει 4.398 δισ. ευρώ, το 2019 δαπάνησε 4.326 δισ. και το 2018 δαπάνησε 4.560 δισ. ευρώ.

Όπως δείχνουν οι αριθμοί φαίνεται να ακολουθούμε πιστά την εντολή Τραμπ για την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Αυτό γίνεται συνειδητά, αφού τα τελευταία δύο χρόνια οι κοινωνικές δαπάνες στη χώρα μας έχουν συρρικνωθεί, αφού τηρούνται οι δεσμεύσεις από τις κυβερνήσεις για τα «ματωμένα» πρωτογενή πλεονάσματα, την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων και των δημοσιονομικών στόχων του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος 2019-2022, που υπέβαλε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και εφαρμόζει η ΝΔ. Τα φορολογικά έσοδα αυξάνονται από την έμμεση φορολογία, τον ΕΝΦΙΑ και το φόρο των φυσικών προσώπων. Οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία, τις συντάξεις μειώνονται και παγώνουν οι παροχές για τους εργαζομένους με τον ισχυρισμό της κυβέρνησης ότι «λεφτά δεν υπάρχουν». Χρήματα, όμως, υπάρχουν και πολλά μάλιστα που διατίθενται για νέες «αγορές του αιώνα» σε πολεμικούς εξοπλισμούς που επιτάσσουν το ΝΑΤΟ και ΗΠΑ για να «ενισχύσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ΝΑΤΟ», όπως είπε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξή του με το Γ.Γ. της «αμαρτωλής συμμαχίας».

Ελληνικά F16 σε Νατοϊκή Άσκηση στη Δανία
Φώτο Αρχείου / Ελληνικά F16 σε Νατοϊκή Άσκηση στη Δανία Πηγή: Eurokinissi

Με βάση το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2021 η φοροληστεία του λαού θα συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά, καθώς τα ποσά των φόρων προβλέπεται να φτάσουν τα 49,5 δισ. ευρώ από περίπου 44,6 δισ. που ήταν το 2020. Σε συνθήκες πανδημίας οι κρατικές δαπάνες που αφορούν κρίσιμους τομείς, όπως η υγεία και η παιδεία, μένουν παγωμένες, ενώ τετραπλασιάζονται αυτές που αφορούν τα εξοπλιστικά προγράμματα, όχι απαραίτητα για την άμυνα της χώρας, αλλά σύμφωνα με τις επιδιώξεις της αστικής τάξης για τη γεωστρατηγική της αναβάθμιση. Η πολιτική που ακολουθούν τόσο η τουρκική, όσο και η ελληνική αστική τάξη ρίχνει λάδι στη φωτιά, αφού οι κυβερνήσεις τους ακολουθούν πρακτικές που θα φέρουν δυσάρεστες εξελίξεις. Προετοιμάζουν διευθετήσεις πάνω στα κυριαρχικά δικαιώματα με κριτήριο μόνο το κέρδος των μεγάλων μονοπωλίων της ενέργειας που είναι η αιτία για την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Μεγάλη αξία έχει η κοινή ανακοίνωση των Κομμουνιστικών Κομμάτων Ελλάδας και Τουρκίας, η οποία αναφέρει ότι «η πραγματική εγγύηση για τη συνεργασία και την αδελφοσύνη μεταξύ των λαών θα είναι όταν οι λαοί θα πάρουν την εξουσία στα χέρια τους».

Το ΝΑΤΟ, δια του Γενικού Γραμματέα του κατά την επίσκεψή του εδώ στις αρχές Οκτώβρη, δήλωσε ευγνώμων για τη συνεισφορά της Ελλάδας στη «λυκοσυμμαχία» και τόνισε το γεγονός ότι «η χώρα μας δαπανά πάνω από 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς σκοπούς όπως και για τη συμμετοχή μας στις αποστολές του ΝΑΤΟ από Αφγανιστάν μέχρι το Κόσσοβο». Παράλληλα χαιρέτησε την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) της Ελλάδας με τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα τα οποία «θα ενδυναμώσουν το ΝΑΤΟ». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις Μητσοτάκη που αναφέρθηκαν παραπάνω. Αυτός, λοιπόν, είναι ο πραγματικός προσανατολισμός των ΕΔ μας και με βάση αυτόν γίνονται οι προμήθειες των εξοπλιστικών προγραμμάτων του. Συνεχίζει τη συνέντευξη του ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και δίνει απάντηση στα παραμύθια της κυβέρνησης και των λοιπών αστικών κομμάτων που συνεχίζουν να μας λένε ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ είναι οι «προστάτες» της ασφάλειας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας, αφού ξεκαθάρισε ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές πρέπει να λυθούν με το ευρωατλαντικό ζύγι». Για το σκοπό αυτό δήλωσε ότι «βοηθήσαμε στη δημιουργία ενός μηχανισμού αποκλιμάκωσης, όπου Ελλάδα και Τουρκία επαναλαμβάνουν την υποστήριξή τους σε υφιστάμενες διαδικασίες, συμβάσεις, κανονισμούς και ρυθμίσεις σε θάλασσα και αέρα».

Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ - Αθήνα 06-10-20
Από τη συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ – Αθήνα 06-10-20 / Πηγή: Eurokinissi

Συνεχίζει ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ και υπενθυμίζει ότι «στην πραγματικότητα αυτό το είχαμε κάνει και στη 10ετία του 1990 με τη συμφωνία της Μαδρίτης (1997)». Στη συμφωνία αυτή η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αναγνωρίζει για πρώτη φορά τα ζωτικά συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και δεσμεύει τη χώρα μας να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες, όπως έρευνα στην υφαλοκρηπίδα, επέκταση χωρικών υδάτων κ.τ.λ. Αναφέρεται ακόμη ο Γ.Γ. σε αποφάσεις που λήφθηκαν στο Ελσίνκι (1999), όπου η Ελλάδα αποδέχθηκε την ύπαρξη προς διευθέτηση συνοριακών διαφορών πέραν του προβλήματος της υφαλοκρηπίδας. Ας κρίνει, λοιπόν, κάθε αντικειμενικός άνθρωπος, κάθε πατριώτης και ιδιαίτερα τα στελέχη των ΕΔ και οι στρατευμένοι μας ποιοι διαμορφώνουν το πλαίσιο απαξίωσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Επίσης, ποιοι στρώνουν το έδαφος για τη συνδιαχείριση και συνεκμετάλλευση του Αιγαίου. Αυτή η συνεχιζόμενα βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στις «δολοφονικές ευρωατλαντικές συμμαχίες» ενθαρρύνει την επιθετικότητα της Τουρκίας, της «πολύτιμης συμμάχου» κατά τον Στόλτενμπεργκ, και την υποχωρητικότητα των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων.

Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων μαζί με το λαό πρέπει να ξεπεράσουν τα εκβιαστικά διλήμματα και να μην ανεχθούν καμιά υποχώρηση στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας, των συνόρων και των λαϊκών συμφερόντων είναι ο μόνος δρόμος για να λύσουν οι λαοί τις όποιες διαφορές τους. Μόνο με την οργανωμένη πάλη θα γίνουν αυτοί ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν για ένα κόσμο με πραγματική ειρήνη και ευημερία, χωρίς εκμετάλλευση, φτώχεια, πολέμους και προσφυγιά. Αυτό θα γίνει μόνο εκτός των ευρωατλαντικών «ληστρικών συμμαχιών».

Δυναμώνουμε την πάλη μας για την απεμπλοκή της χώρας μας από αυτούς τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σοφικίτης Μιχάλης
Ταξίαρχος ΠΖ (ε.α.)