Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Λιβύη-Χαφτάρ: «Έχουμε μετατρέψει την κληρονομιά των προγόνων σας σε σφαίρες»

Σε ομιλία του που μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον εκπρόσωπό του LNA, Αχμέντ αλ Μισμάρι, ο Χαφτάρ κατηγόρησε τον Τούρκο πρόεδρο ότι «έφτασε στη Λιβύη για να αναζητήσει την κληρονομιά των προγόνων του»«Του λέμε ότι ‘’έχουμε μετατρέψει την κληρονομιά των προγόνων σας σε σφαίρες’’. Δεν θα υπάρξει έλεος για τις τουρκικές δυνάμεις, επειδή δεν αξίζουν έλεος» προειδοποίησε.

Η αντίδραση του Χαφτάρ έρχεται σαν απάντηση στις δηλώσεις Ακάρ και στο Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας. Αφού πρώτα οι Τούρκοι κατηγόρησαν Μπαχρέιν και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) συνέχισαν τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης χρονολογούνται πάνω από 500 χρόνια. «Διασκεδάζοντας» τις εντυπώσεις πρόσθεσε ότι η Τουρκία ενεργεί με την αρχή «Η Λιβύη είναι Λιβυκή». Ο στόχος της Τουρκίας είναι μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Λιβύη υπό την ηγεσία της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης. Τέλος ξεκαθάρισε: «Η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά να παρέχει στρατιωτική εκπαίδευση, βοήθεια και συμβουλές στην κυβέρνηση της Λιβύης».

Θυμίζουμε ότι η Λιβύη ήταν παλαιότερα μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας όπου κατακτήθηκε τον 16ο αιώνα.

Ο Χαλίφα Χαφτάρ, ηγείται του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA). Βρίσκεται σε πόλεμο εναντίον της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) του Σάρατζ που στηρίζει η Άγκυρα και είναι διεθνώς αναγνωρισμένη.

Οι Λίβυοι δεν θα δεχθούν ποτέ να καταληφθούν από τους Τούρκους και να αποικιοποιηθούν ξανά. Οι Τούρκοι έμειναν στη Λιβύη για 300 χρόνια, και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά κακό

Χαλίφα Χαφτάρ

Ο Χαφτάρ τόνισε ότι η Άγκυρα έχει στείλει Σύριους στη Λιβύη μαζί με στρατιωτικό εξοπλισμό. Τους χαρακτήρισε «μισθοφόρους που δεν έχουν οικογένειες ή πατρίδα».

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο αριθμός των μαχητών αυτών έχει φτάσει πλέον τους 16.500. Αυτοί βοήθησαν την κυβέρνηση του Σάρατζ να αποκρούσει τις επιθέσεις του Χαφτάρ στην Τρίπολη καθώς και να ανακαταλάβει αρκετές πόλεις από το LNA.

Πηγή: skai.gr