Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Κυβέρνηση: «Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις»

Τις επικίνδυνες διευθετήσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο προωθεί το ΝΑΤΟ, όπως επιβεβαίωσαν τόσο η αναγγελία του γενικού γραμματέα της λυκοσυμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ την περασμένη Πέμπτη για ύπαρξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας προκειμένου να προχωρήσουν τεχνικές συζητήσεις, όσο και οι αντιδράσεις των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

Χτες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντησή του με τον Γιανγκ Γετσί, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Διευθυντή της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την πρόθεση της κυβέρνησης για την προώθηση του διαλόγου με την Τουρκία στα πλαίσια των αμερικανοΝΑΤΟικών πλαισίων. Η πολιτική αυτή είναι επικίνδυνη για το λαό αφού εμπλέκει τη χώρα στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ, των οποίων ο ρόλος συνδέεται με την όξυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και γενικότερα των ανταγωνισμών στην Ανατ. Μεσόγειο σε βάρος των λαών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακριβώς ότι από τις πολλές προκλητικές αποστροφές του προέδρου Ερντογάν θα συγκρατήσει μόνο αυτή που μιλάει για διάλογο και τόνισε:«Σ’ αυτήν απαντώ με έξι καθαρές λέξεις: Σταματούν οι προκλήσεις, ξεκινούν οι συζητήσεις». Επεσήμανε ότι η χώρα μας και μπορεί και θέλει «να συζητήσει τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών, στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο με βάση το διεθνές δίκαιο αλλά χωρίς η ίδια να εκβιάζεται και χωρίς η λογική να παραβιάζεται. Ας φύγουν λοιπόν οι απειλές για να ξεκινήσουν οι επαφές».

Η κυβέρνηση σε δήλωσή της σχετικά με ανακοίνωση του γγ του ΝΑΤΟ,αναφέρει: «Ο καθένας που κατέχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να κινείται με τη σοβαρότητα που επιβάλλει η θέση που κατέχει. Και ο γγ του ΝΑΤΟ κατέχει μια μεγάλη θέση». Επίσης διευκρίνισε ότι ο γγ κατέθεσε προτάσεις για την αποφυγή ατυχήματος σε τεχνικό επίπεδο. «Επομένως αυτό απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ως συμφωνία για επανέναρξη διάλογου παραμένει το ζήτημα της έμπρακτης αποκλιμάκωσης από πλευράς Τουρκίας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επιβεβαίωσε το «έγγραφο τεχνικού ενδιαφέροντος» που ο Στόλτενμπεργκ έδωσε στους εκπροσώπους Τουρκίας και Ελλάδας, σχολιάζοντας ότι αυτό «δεν είναι κείμενο συναίνεσης για επανέναρξη συζητήσεων ή να έχουν συμφωνήσει Ελλάδα – Τουρκία για επανέναρξη διαλόγου» και προσθέτοντας ότι για να γίνει διάλογος χρειάζεται «συνέχεια και συνέπεια» από τη μεριά της Τουρκίας. «Δεν μπορεί να γίνει σήμερα αυτό και αύριο να έχουμε παράνομη ΝΑVΤΕΧ», είπε, για να καταλήξει μάλιστα ότι Αθήνα και Άγκυρα χρειάζεται «να κάτσουμε να λύσουμε το χρόνιο πρόβλημα, την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, που επηρεάζει τις σχέσεις μας και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου» και «αν δεν καταλήξουμε κάπου, μπορούμε να καταρτίσουμε συνυποσχετικό και να λυθεί το θέμα στη Χάγη».

Στόλτενμπεργκ: Επιβεβαιώνει τις συζητήσεις

Με νέα δήλωσή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης ο γγ του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά οι συζητήσεις έχουν ξεκινήσει.

Τόνισε ότι με τις συζητήσεις του με τους ηγέτες της Ελλάδας και της Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι έχουν ήδη συναντηθεί για τεχνικές συζητήσεις στο ΝΑΤΟ. Ο σκοπός αυτών των συζητήσεων είναι να εδραιωθούν οι μηχανισμοί για στρατιωτική απεμπλοκή για να μειωθεί ο κίνδυνος ατυχήματος στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ακόμη είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σημαντικοί σύμμαχοι και το ΝΑΤΟ είναι σημαντική πλατφόρμα για συμβουλές σε όλα τα θέματα που αφορούν την κοινή μας ασφάλεια

Νέα πρόκληση από Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με ανάρτηση της εφημερίδας «Sabah» ο Τσαβούσογλου, μετά την αποκάλυψη περί της έναρξης του τεχνικού διαλόγου με τη διαμεσολάβηση του ΝΑΤΟ και τη δήλωση της ελληνικής πλευράς, δήλωσε ότι η Ελλάδα που δεν φάνηκε ειλικρινής στη διαμεσολαβητική προσπάθεια του ΝΑΤΟ, μας έδειξε για ακόμη μια φορά πως δεν επιθυμεί το διάλογο. Συνέχισε μάλιστα λέγοντας ότι αν η Ελλάδα περιμένει να παραιτηθούμε των δικαιωμάτων μας στην Ανατολική Μεσόγειο και να δεχτούμε τους όρους της, θα απογοητευτεί.

Συνάντηση του Ν. Δένδια με τον ΓΓ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, όπου χτες βράδυ συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μετά συζήτησαν ζητήματα σχετικά με τις τρέχουσες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Κυπριακό, το ρόλο του ΟΗΕ, και επέδωσε επιστολή του πρωθυπουργού για να τη διαβιβάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στην οποία παρουσιάζεται και τεκμηριώνεται η έκνομη δραστηριότητα της Άγκυρας.

«Μου δόθηκε η ευκαιρία να εξηγήσω στον κ. Γκουτέρες τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο, πώς η τουρκική παραβατικότητα δημιουργεί προβλήματα στην σταθερότητα στην περιοχή», δήλωσε ο Ν. Δένδιας.

Παράλληλα, επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να καθίσει στο τραπέζι του «διαλόγου» και  επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έλαβε έγγραφο του γγ του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των τεχνικών συνομιλιών με την Άγκυρα. Σε ερώτηση δημοσιογράφου αν «είναι δυσαρεστημένη η Αθήνα, κ. υπουργέ, από το έγγραφο που προσκόμισε ο κ. Στόλτενμπεργκ σε Ελλάδα και Τουρκία», απάντησε πως «δεν έχουμε μελετήσει το έγγραφο και κατά συνέπεια δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω για δυσαρέσκεια ή ευαρέσκεια».

Σήμερα Σάββατο ο Ν. Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μισέλ Σαρλ: Διεθνής διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ σε συνέντευξη που έδωσε σε έξι ευρωπαϊκά πρακτορεία ειδήσεων, μεταξύ των οποίων το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, πρότεινε ανάμεσα στα άλλα τη διεξαγωγή μιας πολυμερούς διάσκεψης για να εκτονωθούν οι εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο ενώ επανέλαβε την «πλήρη αλληλεγγύη» των Ευρωπαίων με την Αθήνα.

Δήλωσε επίσης ότι οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα αποφασίσουν μια προσέγγιση «καρότου και μαστίγιου» έναντι της Τουρκίας, όταν συνεδριάσουν, στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και είπε επίσης ότι «θα προσδιορίσουμε τι εργαλεία να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε τη σχέση και με ποια εργαλεία να αντιδράσουμε, αν δεν γίνουμε σεβαστοί» και προσέθεσε: «Θέλουμε να μας σέβονται».

Τέλος ο Σαρλ Μισέλ πρόκειται να ταξιδέψει στην Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.