Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Κίνδυνος αύξησης της παιδικής εργασίας και στέρησης της Παιδείας.

Τριάντα εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο ίσως να μην επιστρέψουν ποτέ στο σχολείο, παρά την άρση του lockdown, ενώ γίνεται λόγος για τη δημιουργία μιας «γενιάς covid», δηλαδή παιδιών που κατά εκατομμύρια στερούνται την Παιδεία και αναγκάζονται να εργαστούν και μάλιστα σε συνθήκες επικίνδυνες.

Περισσότερα από ένα δισεκατομμύριο παιδιά εξακολουθούν να μην πηγαίνουν σχολείο λόγω του lockdown. Κάποια έκαναν μαθήματα από μαθήματα μέσω διαδικτύου, ωστόσο η έλλειψη πρόσβασης στο ίντερνετ απέκλεισε από την Εκπαίδευση τα πιο φτωχά.

Επίσης, το κλείσιμο των σχολείων ενίσχυσε την πείνα, με 300 εκατομμύρια παιδιά να μη λαμβάνουν πλέον δωρεάν σχολικά γεύματα.

Τα παραπάνω ανάμεσα σε άλλα διατυπώνονται σε επιστολή που έχουν υπογράψει 275 πρώην ηγέτες, οικονομολόγοι και εκπαιδευτικοί, ανάμεσα τους είναι ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, η πρώην πρόεδρος της Ιρλανδίας Μέρι Ρόμπινσον, η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ και οι πρώην πρωθυπουργοί της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και Τζον Μέιτζορ. Το στοιχείο της υποκρισίας δεν λείπει από την επιστολή, αφού πολλοί από τους πρώην ηγέτες κρατών που έχουν υπογράψει έχουν συμβάλει καθοριστικά στην αποσάρθρωση και την απαξίωση της δημόσιας Παιδείας.

Να σημειωθεί ότι οργανώσεις του ΟΗΕ αναφέρουν πως η πανδημία θα προκαλέσει άνοδο της παιδικής εργασίας, καθώς οι οικογένειες δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές επιπτώσεις.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Thomson», «Reuters Foundation»)