Ομοσπονδία εξωραϊστικών συλλόγων οικιστών Αγ. Θεοδώρων

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει το Oruc Reis – Αποστρατιωτικοποίηση νησιών ζητά με Anti-Navtex η Τουρκία

Στη ζώνη των 12 μιλίων του Καστελόριζου μπήκε χθες το Oruc Reis με τα συνοδευτικά του.

Ελληνικά πολεμικά σκάφη παρακολουθούν την πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους.

Οι τελευταίες εξελίξεις, με την πορεία του Oruc Reis πλησίον του Καστελόριζου, αλλά και με τον πρόσφατο νόμο της τουρκικής βουλής για την επέκταση του χώρου έρευνας και διάσωσης που διχοτομεί το Αιγαίο, συνιστούν αναβάθμιση της επιθετικότητας της τουρκικής κυβέρνησης.

Η Τουρκία με αυτόν τον τρόπο για άλλη μια φορά αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά ύδατα της στα 12 ν. μίλια. Το δικαίωμα αυτό απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα.

Οι παρακάτω φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν δείχνουν την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, με τους δύο στόλους να έχουν παραταχθεί, ενώ υπάρξει αυξημένος κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου.

Πηγή: Enikos.gr

Νέες αντι-Navtex από την Τουρκία

Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η Τουρκία το βράδυ της Τρίτης 20 Οκτώβρη, μέσω του Γραφείου Ναυσιπλοΐας, Υδρογραφίας και Ωκεανογραφίας της Σμύρνης, προχώρησε σε έκδοση τριών αντι-Navtex.

Η έκδοση αυτή έγινε με αφορμή ελληνικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Στις αντι-Navtex επαναφέρει την αποστρατιωτικοποίηση της Λήμνου, της Σαμοθράκης και του Άη Στράτη, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το Oruc Reis τώρα

Το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis τώρα πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας (νότια της Ρόδου) με κατεύθυνση βόρειο/ανατολική.